Review – La Casa de Papel: Seizoen 3 (2019)

Informatie

Regie: Koldo Serra, Jesús Colmenar e.a.
Cast: Álvaro Morte, Úrsula Corberó, Itziar Ituño, Jaime Lorente, Najwa Nimri & Alba Flores
Genre: Actie, criminaliteit, mysterie
Originele zender: Netflix
Releasedatum:  19 juli 2019

© 2019 Netflix. All Rights Reserved.

Recensie

Dat ze niet alleen in de VS goede televisie kunnen maken, weten we eigenlijk al wel wat langer dan vandaag. Zo zijn titels als Trapped en Dark, respectievelijk series uit IJsland en Duitsland, niet te missen titels die je zo snel mogelijk aan je bibliotheek moet toevoegen. Toch is er maar één niet-Engelstalige reeks die de laatste jaren fans van over de wereld echt met open mond naar het scherm doet staren: de Spaanse misdaadreeks La Casa de Papel met de allersympathiekste overvallers die je je maar kan inbeelden. Midden juli verscheen het derde seizoen van de topreeks op Netflix. Is het nog steeds allemaal zo goed of hadden de makers moeten stoppen op het hoogtepunt van het tweede seizoen?

© 2019 Netflix. All Rights Reserved.

De Professor en alle andere leden van de Dali-bende zitten veilig en wel ondergedoken en verspreid over verschillende plekken over de wereld. Alles lijkt goed te gaan en geen politiedienst lijkt hen op te merken. Wanneer Tokio, die samen met Rio op een eiland vertoeft, het niet meer ziet zitten, verandert alles. De politie arresteert Rio en dat is niet zonder gevolg. Tokio weet immers dat Rio gefolterd zal worden. Daarom schakelt ze opnieuw de hulp van de Professor in, die niet veel later de hele bende terug bij elkaar roept om zijn nieuwe geschifte plan voor te stellen. Om de Spaanse overheid uit haar tent te lokken, moeten ze immers een gigantische nieuwe kraak doen. Maar zal dat ook lukken zonder dat er slachtoffers vallen? En zullen ze de politie en het leger, die deze keer nog scherper staat, nog steeds voor zijn?

© 2019 Netflix. All Rights Reserved.

La Casa de Papel is een schitterende reeks. Het eerste én tweede seizoen waren gewoonweg briljant en deden je dan ook echt hunkeren naar een vervolg. Toch moet gezegd dat de eerste aflevering van dit derde seizoen niet goed aanvoelt. Je bent immers bang dat het ‘meer van hetzelfde’ gaat zijn. En dat is ergens wel zo. Desalniettemin: de makers van de reeks zijn er absoluut in geslaagd om het derde seizoen, dat absoluut het meest spannende tot nu toe is, toch nog iets vernieuwends te geven. Na de tweede aflevering van het nieuwe seizoen kan je opnieuw concluderen dat de Spaanse reeks absolute toptelevisie is die je liefst in één ruk uitkijkt. Om het in hedendaagse termen te zeggen: pas op voor binge-gedrag…

© 2019 Netflix. All Rights Reserved.

Dat de reeks zo schitterend is en blijft, komt niet alleen door het goede script en ook niet doordat het deze keer allemaal nog grotesker en gevaarlijker is. Het zijn vooral de personages die je hart echt helemaal hebben gestolen. Van de intelligente Professor tot Raquel, van Rio tot Tokio tot Nairobi… het zijn stuk voor stuk fijne persoonlijkheden die absoluut op hun plaats staan in het verhaal. Door het schitterende acteerwerk van onder andere Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Jaime Lorente en Alba Flores komt het allemaal bijzonder natuurlijk over. Het is immers vooral de cast die ervoor zorgde dat de reeks uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen. Uiteraard zijn er ook nieuwe gezichten te bewonderen: Rodrigo De la Serna verbluft als Palermo en ook Najwa Nimri brengt de rol van de nieuwe inspecteur Alicia Sierra, een ronduit irritante vrouw, met grote klasse naar het scherm.

Het verdict

Wees gerust: het derde seizoen van La Casa de Papel is lang niet het beroemde ‘seizoen te veel’. De makers van de reeks bleven trouw aan hun recept, maar slagen er toch in de kijker te verwennen met heel veel nieuwe elementen. De regie zit zoals steeds strak en ook de soundtrack, de dialogen en fijne flashbacks maken de reeks wederom bijzonder goed. Álvaro ‘El Professor’ Morte, Alba ‘Nairobi’ Flores en alle andere leden van de cast doen je keer op keer uitkijken naar een volgende aflevering en dat is uiteindelijk waar het echt om draait. La Casa de Papel is en blijft een fantastisch straffe reeks die jij voor geen seconde mag missen. En ter info: een vierde seizoen is ook onderweg. De drie eerste seizoen van La Casa de Papel staan nu integraal op Netflix. Bekijk de spannende trailer nu.

Ben jij ook een echte fan van La Casa de Papel? Volg je de reeks al van bij het begin en vind je het ook allemaal zo schitterend geschreven? Of ben je wat minder enthousiast over het derde seizoen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *