Review – A Rainy Day in New York (2019)

Informatie

Regie: Woody Allen
Cast: Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Diego Luna, Jude Law & Liev Schreiber
Genre: Romantische komedie
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 18 september 2019, verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum DVD: 5 februari 2020

© 2018 Gravier Productions, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige regisseurs zorgen nagenoeg altijd voor uitstekende kwaliteitsfilms. De ene – James Cameron bijvoorbeeld – doet dat op blockbusterniveau,  terwijl de andere dat liever met kleinere cinema doet. Een uitstekend voorbeeld van die laatste categorie Woody Allen. De regisseurs staat bekend om zijn kleinere, maar vaak razendinteressante, topfilms. In 2019 kwam hij op de proppen met de lieve en romantische komedie A Rainy Day in New York. Met fantastische topacteurs als Timothée Chalamet en Elle Fanning zou je denken dat de film uitstekend zou zijn. Toch waren lang niet alle critici even enthousiast? Is dat terecht of heeft Allen ook deze keer betoverende topcinema naar het scherm getoverd?

© 2018 Gravier Productions, Inc. All Rights Reserved.

Gatsby Welles is een ongelooflijk intelligente student aan de universiteit van Yardley, niet heel ver van de grootstad New York. Hij is tot over zijn oren verliefd op de betoverende Ashleigh Enright, een meisje dat hij op de universiteit heeft leren kennen. Wanneer zij de taak krijgt om voor de krant van de universiteit een grote regisseur te interviewen, besluit Gatsby om er een romantisch weekendje van de te maken. Ashleigh is immers nog nooit in de Big Apple geweest. Alles begint goed, maar wanneer het meisje in contact komt met de regisseur geraakt alles en iedereen in de war. Ze wordt close met de man en tuimelt al gauw in de wondere wereld van de cinema. Intussen beweegt er ook in het leven van Gatsby meer dan hij had verwacht. Hoe zal dit voor het jonge koppeltje aflopen?

© 2018 Gravier Productions, Inc. All Rights Reserved.

Wanneer Woody Allen op de proppen komt met een nieuwe film – deze keer zijn vijftigste – zijn nagenoeg alle critici meteen dolenthousiast. Dat enthousiasme blijft ook mooi aanwezig gedurende het eerste kwartier van zijn nieuwste prent. A Rainy Day in New York begint immers sterk, zoals je het van Allen gewoon bent. Jammer genoeg voelt het vervolg van de film een beetje kakofonisch aan. Woody Alleen zorgt er zeker voor dat je je niet verveelt, maar er gebeurt misschien net iets te veel. Bovendien zijn bepaalde wendingen in het verhaal allesbehalve geloofwaardig en dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk achterblijft met een heel dubbel gevoel. Bepaalde keuzes voelen vreemd aan, misschien omdat de man zelf ook een dagje ouder wordt?

© 2018 Gravier Productions, Inc. All Rights Reserved.

Voor A Rainy Day in New York heft Woody Alleen echter één fantastisch geheim wapen ingezet: Timothée Chalamet. De formidabele jonge Amerikaanse acteur schitterde eerder al in Call Me by Your Name (2018) en Beautiful Boy (2018) en entertaint je ook nu weer met zijn feilloze acteerwerk. Chalamet is ongelooflijk natuurlijk en alleen al daardoor vergeet je de mindere momenten in de film. Ook Elle Fanning – je kent haar van Maleficent (2014) en The Neon Demon (2016) – brengt de rol van de ietwat nerdy Ashleigh goed naar het scherm. Alleen voelen haar dialogen nu en dan wel iets te gekunsteld aan. Naast deze twee jonge gezichten zie je ook nog Liev Schreiber, Jude Law, Rebecca Hall en Selena Gomez passeren in fijne rollen.

Het verdict

Woody Allen heeft het vast en zeker nog steeds in zich. A Rainy Day in New York is een entertainende, voorzichtig vertelde en goed uitgebalanceerde romantische komedie die je absoluut niet verveelt. Het is alleen jammer dat de regisseur-scenarist door de film heen het overzicht een beetje verliest. Dat wordt echter helemaal goedgemaakt door het fijne acteerwerk van de schitterende Timothée Chalamet, die je zoals altijd helemaal om zijn vinger draait. Ook Elle Fanning, Liev Schreiber en de rest van de cast doen het goed. Kortom: ook deze film van Woody Allen mis je best niet, al heeft hij mankementjes. A Rainy Day in New York wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 5 februari 2020 op DVD in de Belgische winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Volg jij de carrière van Woody Allen op de voet en heb je ook A Rainy Day in New York gekeken? Zag je de film in de bioscoop of bij je thuis? Wat vond jij ervan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *