Review – Out Stealing Horses (2019)

Informatie

Regie: Hans Petter Moland
Cast: Stellan Skarsgård, Danica Curcic, Tobias Santelmann, Bjørn Floberg & Jon Ranes
Genre: Drama, mysterie
Distributeur: September Film
Releasedatum bioscoop: 18 december 2019
Releasedatum DVD: 1 april 2020

© 2019 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Recensie

Het is nooit goed om als mens ter plaatste te blijven trappelen. Nu en dan loont het dan ook de moeite om je horizon op tal van vlakken aanzienlijk te verbreden. Hetzelfde geld op het vlak van series en films. Als je enkel en alleen Amerikaanse blockbusterprenten een kans geeft, loop je immers een groot risico om niet-Engelstalige topprenten te mislopen. Natuurlijk worden ook elders in de wereld topfilms gemaakt. Eind 2019 bracht arthousefilmdistributeur September Film het Noorse Out Stealing Horses uit in de bioscoopzalen. De film met Stellan Skarsgård was vorig jaar de Oscarinzending van het Scandinavische land en ziet er over de gehele lijn bijzonder knap uit. Is de film qua verhaal ook zo interessant of toch maar niet? Lees snel verder als je dat wilt ontdekken.

© 2019 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Het is november 1999. Vlak voor de milleniumovergang verhuist de 67-jarige Trond naar een klein ingesneeuwd dorpje in het oosten van Noorwegen. De kersverse weduwnaar is er immers van overtuigd dat hij daar de rust en vrede zal vinden die hij nodig heeft. Het duurt echter niet lang tot hij de vriendelijke Lars tegen het lijf loopt. Meteen heeft Trond door dat hij de man ergens van kent. Terwijl hij begint na te denken over zijn leven en in zijn gedachten terugkeert naar een zonnige zomer met zijn vader, begint hij te beseffen dat Lars ook in zijn jeugd een rol speelde. Trond herbeleeft plots zijn meest memorabele zomer als kind en dat omwille van een vreselijke tragedie die er zich afspeelde. Hoe moet hij omgaan met deze plotse ontmoeting?

© 2019 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Out Stealing Horses is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur Per Petterson en oogt op het eerste gezicht bijzonder interessant. Een weduwnaar die zijn jeugdherinneringen opnieuw beleeft doordat hij plots opnieuw oog in oog staat met een oude bekende, het klinkt absoluut boeiend. De film begint dan ook fantastisch en als kijker ben je ongelooflijk benieuwd naar wat er allemaal gaat komen. Jammer genoeg stelt regisseur Hans Petter Moland, die eerder in 2019 ook al Cold Pursuit op de wereld losliet, het geduld van zijn publiek heel erg op de proef. Los van de prachtige beelden en kiekjes – waarvoor hij absoluut alle lof verdient – gaat het verhaal immers aan een heel langzaam tempo vooruit. Bovendien blijft het verhaal over de gehele lijn echt bijzonder eentonig.

© 2019 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Toch kan je op geen enkel moment stellen dat de prent van Moland lege personages bevat. Trond is immers een heel gelaagde persoonlijkheid die met zichzelf en zijn verleden worstelt en dat is interessant om zien. De rol wordt bovendien mooi vertolkt door Stellan Skarsgård, de Zweedse topacteur die je eerder ook al zag schitteren in uitstekende titels zoals Chernobyl. Skarsgård draagt de film compleet. Ook Jon Ranes, die de jongere versie van Trond voor zijn rekening neemt, verdient alle lof . Daarnaast is ook Tronds vader is een allesbehalve leeg personage dat sterk vertolkt door Tobias Santelmann. Verder zie je in deze Noorse prent ook nog Bjørn Floberg en Danica Curcic in fijne rollen de revue passeren.

Het verdict

Het Noorse Out Stealing Horses is echt een dubbeltje op zijn kant. Visueel is de nieuwe film van Hans Petter Moland misschien wel één van de strafst in beeld gebrachte titels van 2019. De beelden niet ‘gewoon’ mooi, ze zijn echt indrukwekkend. Jammer genoeg weet Moland de kijker niet helemaal te betoveren met het verhaal, dat vaak langdradig en naar het einde toe ook echt saai aanvoelt. Bovendien bouwt de film niet echt op richting een climax. Zonde is dat, want acteurs Stellan Skarsgård, Danica Curcic en Tobias Santelmann leveren uitstekend acteerwerk en ook hun personages zijn allesbehalve slecht uitgewerkt. Kortom: dit is perfecte cinema om van te genieten voor het slapengaan. Alleen is de kans groot dat je dan ook effectief in slaap valt. Out Stealing Horses wordt verdeeld door September Film en ligt sinds 1 april 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de prachtige trailer nu.

Ben jij fan van arthousefilms en kan je meer diepgaande cinema wel appreciëren? Heb je Out Stealing Horses al gekeken en vond je de film wel indrukwekkend goed? Of ben je het eens met onze analyse? Ga je de film nog kijken? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *