Review – Motherless Brooklyn (2019)

Informatie

Regie: Edward Norton
Cast: Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Willem Dafoe, Alex Baldwin & Bobby Cannavale
Genre: Drama, misdaad, mysterie
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 4 december 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 mei 2020

© 2019 Motherless Ventures, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Racisme is iets van alle tijden en is jammer genoeg tot op heden nog steeds een gigantisch probleem. Je hoeft nog maar even je Twitter of Facebook open te doen om te zien welke bagger je kan lezen over bepaalde bevolkingsgroepen. Met de komst van figuren zoals Donald Trump en consorten is die evolutie jammer genoeg alleen maar toegenomen. Ook in Hollywood beseft men dat en worden er geregeld films over die materie gereleased. Denk bijvoorbeeld maar aan topprenten zoals het spannende BlacKkKlansman (2018) of het bijzonder rakende The Hate U Give (2019). Eind 2019 bracht Warner Bros. de visueel interessante misdaadprent Motherless Brooklyn uit in de Belgische zalen. Ook die film, van en met de getalenteerde Edward Norton, snijdt het onderwerp van het groeiende racisme in onze maatschappij aan.

© 2019 Motherless Ventures, LLC. All Rights Reserved.

In het New York van de jaren ’50 zijn het vooral de maffiose en corrupte politici en politiemensen die de plak zwaaien. Wanneer Frank Minna, een privédetective die zijn eigen zaak runt, plots vermoord wordt, moeten Lionel Essrog en Minna’s andere collega’s proberen te achterhalen wat er nu net gebeurd is. Essrog, een intelligente collega van Minna die sukkelt met de gevolgen van het Tourettesyndroom, heeft al gauw door dat één en ander te maken heeft met de politieke plannen om delen van de stad volledig te vernielen. De invloedrijke Moses Randolph heeft het immers niet begrepen op de negros in de stad. Het lukt Essrog echter nog steeds niet om het mysterie te ontrafelen. Wat wist zijn goede vriend Frank? Waarom moest de politieke elite hem uit de weg ruimen?

© 2019 Motherless Ventures, LLC. All Rights Reserved.

Sommige films worden niet echt heel groots aangekondigd. Motherless Brooklyn is zo’n voorbeeld. Warner Bros. heeft immers heel weinig reclame gemaakt rond de film, hetgeen doet vermoeden dat de studio eigenlijk zelf niet zo enthousiast was over het eindproduct. Het moet dan ook meteen gezegd: aanvankelijk voelt de film allesbehalve goed aan. Edward Norton, die slechts voor de tweede keer in zijn leven een film zelf regisseert, stelt gedurende het eerste half uur immers erg teleur. Motherless Brooklyn komt over als een groot rommeltje met een saai en langdradig verhaal zonder al te veel spannende momenten. Dat is althans wat je denkt. Na een lange introductie verrast Norton wel en belandt de film in een aangename, mysterieuze en spannende stroomversnelling om vingers en duimen bij af te likken. Het racismethema komt daarbij sterk naar boven en maakt de film daardoor maatschappelijk heel erg relevant.

© 2019 Motherless Ventures, LLC. All Rights Reserved.

Die kwaliteit heeft de film echter niet enkel en alleen te danken aan de sterke scenario- en regieskills van Norton zelf. Motherless Brooklyn heeft immers ook gewoon een hoge productiewaarde. Visueel is de film fantastisch. Het New York van de jaren ’50 ziet er schitterend uit. Ook de heerlijke jazzy filmmuziek, gecomponeerd door Daniel Pemberton, is prachtig en werd dan ook terecht genomineerd voor een Oscar. En dan is er nog het acteerwerk. Edward Norton schittert zelf als Lionel ‘Brooklyn’ Essrog, een privédetective met het Tourettesyndroom. Norton zet de rol bijzonder geloofwaardig neer en maakt de film gaandeweg steeds interessanter. Ook zijn mede-acteurs verdienen echter alle lof. Zo zie je onder meer Gugu Mbatha-Raw – je kent haar van The Cloverfield Paradox (2018) -, Willem Dafoe, Alex Baldwin en Bobby Cannavale in sterke rollen verschijnen.

Het verdict

Hoewel Motherless Brooklyn bijzonder weinig veelbelovend van start gaat, kan je niet anders dan bewonderen hoe Edward Norton zijn tweede film in goede banen leidt. Het verhaal is aanvankelijk warrig, maar wordt gaandeweg sterk, gelaagd, maatschappelijk relevant en ook gewoonweg razendspannend. Door de vele sfeervolle scènes, de prachtige regie en de uitstekende soundtrack geniet je uiteindelijk van deze sterke misdaadfilm die zich afspeelt in het New York van de jaren ’50. Norton doet het niet alleen goed als regisseur, producer en scenarist, maar schittert ook op indrukwekkende wijze als een privédetective met Tourette. Kortom: mis deze titel niet. Motherless Brooklyn wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 27 mei 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Ben je het eens met onze recensie en vond je ook dat de film na een flauwe start helemaal goed werd? Wat vind jij van de veelzijdige talenten van Edward Norton? Ben je minder enthousiast dan ons? Laat het weten door hier onder te reageren.

1 reactie

  1. Met nog een tiental minuten te gaan heb ik afscheid genomen van dit onding. Een kompleet over akterende Defoe, een zoals altijd voorspelbare Baldwin en een plot flauw, doorzichtbaar en zonder einde. Belachelijke auto achtervolging, slechteriken die uit het niets opduiken maar wel één zaak gemeen hebben: zò slecht dat ze zijn. Uw recensent heeft teveel in Holland rondgelopen, te dicht bij de windmolens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *