Review – Shirley (2021)

Informatie

Regie: Josephine Decker
Cast: Elisabeth Moss, Odessa Young, Logan Lerman, Michael Stuhlbarg & Victoria Pedretti
Genre: Biografisch drama, mysterie
Distributeur: September Film, in samenwerking met Source 1 Media
Releasedatum DVD: 6 januari 2021

© 2018 LAMF Shirley Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Veel auteurs zijn enorm belangrijk geweest voor de wereld omwille van hun impactvolle, unieke of allesveranderende literaire werken. Omwille van het succes van grote schrijvers worden veel van hun boeken verfilmd. Fans van boeken of de films die erop gebaseerd zijn kennen vaak echter niet meer dan de naam van de schrijver. Dat is zonde, want sommige schrijvers hebben zelf echt een interessant levensverhaal te vertellen. Daarom zien we de laatste jaren ook meer en meer films over inspirerende auteurs in de zalen verschijnen. Denk bijvoorbeeld maar aan Tolkien (2019), de mooie film over het leven van de schrijver van de The Lord of the Rings– en The Hobbit-verhalen. Ook 2021 beginnen we met een DVD-release van een film over de spraakmakende Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson. Is ook deze film onderhoudend én leerrijk?

© 2018 LAMF Shirley Inc. All Rights Reserved.

Anno 1948 staan Fred en Rose Nemser op het punt om een nieuwe fase in hun leven in te luiden. De twee zijn pas gehuwd en trekken naar Bennington, een klein stadje in Vermont. Fred heeft er immers een nieuwe job te pakken als deeltijdse professor. Het jonge koppel trekt tijdelijk in bij professor Stanley Hyman en de bekende schrijfster Shirley Jackson. Terwijl Fred iedere dag op de universiteit vertoeft, geraakt Rose steeds meer geïntrigeerd door de initieel erg norse Shirley. Al gauw wordt het voor Shirley zelf ook duidelijk dat Rose en haar echtgenoot uitstekend inspiratiemateriaal zijn voor haar nieuwe boek Hangsaman rond de verdwenen Paula. De levens van de twee koppels geraken al gauw erg met elkaar vervlochten. Maar is dat wel zo’n goede zaak?

© 2018 LAMF Shirley Inc. All Rights Reserved.

Shirley Jackson was een bijzondere persoon die zowel op het vlak van haar literaire werken als op persoonlijk vlak als erg uniek te bestempelen is. Dat is iets wat regisseur Josephine Decker, die onder meer meewerkte aan de eigenzinnige HBO-reeks Room 104, meteen duidelijk maakt. Op alle mogelijke manieren probeert Decker duidelijk te maken hoe uniek de vrouw was en dat werkt meer dan goed. Het scenario van Sarah Gubbins, gebaseerd op het boek van Susan Scarf Merrell, is evenwel niet steeds even goed uitgebalanceerd. Intense en spannende momenten worden afgewisseld met weinigzeggende stille scènes die je uiteindelijk ietwat verveeld naar het scherm doen staren. Dat is zonde, maar het neemt niet weg dat je voortdurend geïnteresseerd genoeg blijft.

© 2018 LAMF Shirley Inc. All Rights Reserved.

De reden voor die aanhoudende interesse is ongetwijfeld de fantastische cast. Niemand minder dan Elisabeth Moss, die de wereld helemaal veroverde met haar rol in The Handmaid’s Tale en die recent nog te zien was in de spannende thriller The Invisible Man (2020), steelt de show als de vreemde en eigenwijze schrijfster Shirley. Moss zet het personage, dat bovendien erg goed is uitgewerkt, op een erg gelaagde wijze neer. Wat een actrice! Hetzelfde geld voor de jonge Odessa Young, die zich met haar briljante acteerwerk als Rose vast en zeker definitief op de kaart zet in filmland. Naast de twee straffe vrouwen schitteren verder Logan ‘Percy Jackson’ Lerman en Michael Stuhlbarg als respectievelijk Fred en Stanley. Ook zij leveren erg intrigerende acteerperformances. Decker mag dan ook trots zijn op haar gehele cast.

Het verdict

2021 gaat qua home entertainment-releases erg goed van start. Shirley, een film gebaseerd op het leven van de bizarre en tegelijk getalenteerde schrijfster Shirley Jackson, is immers een erg indrukwekkende spannende en entertainende biopic. Josephine Decker brengt dus een sterke film, al is het scenario van Sarah Gubbins niet helemaal foutloos. Nu en dan valt de film immers stil. Dat vergeet je evenwel al gauw door het fenomenale acteerwerk van onder meer Elisabeth Moss en de jonge verrassende Odessa Young. Shirley is dus een straffe en erg degelijke biografische prent die 2021 met een knaller van start doet gaan. Mis de film dus zeker niet! De film wordt verdeeld door September Film en ligt sinds 6 januari 2021 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij al enkele verhalen van Shirley Jackson gelezen en werd je helemaal enthousiast toen bekend werd dat Josephine Decker aan een biopic werkte? Heb je Shirley al gekeken of ga je dat nog doen? Vind je de film goed of toch niet helemaal? Laat het ons weten door hier onder één van de eerste reacties van 20221 te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *