Review – The Undoing: Seizoen 1 (2020)

Informatie

Regie: Susanne Bier
Cast: Nicole Kidman, Hugh Grant, Noah Jupe, Édgar Ramírez, Lily Rabe & Donald Sutherland
Genre: Drama, mysterie, criminaliteit
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Originele zender: HBO
Belgische zender: Streamz en Streamz+
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 maart 2021

© 2020 Home Box Office. All Rights Reserved.

Recensie

Nog niet zo heel lang geleden zagen televisiereeksen er qua cast altijd redelijk gelijk uit. De meeste series, zowel grote als minder grote, bestonden immers voornamelijk uit goedkopere en onbekende acteurs. De laatste jaren zien we op dit vlak een enorme verandering. Televisiestudio’s en producenten strikken voor hun reeksen immers steeds vaker bekende Hollywoodnamen die het geheel op zich nog interessanter moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan Henry Cavill die voor veel fans momenteel perfect is als Gerald de Rivia in The Witcher of Amy Adams die de uitstekende cast van Sharp Objects aanvoerde. Het is trouwens voornamelijk de producent van die laatste, het uitstekende HBO, die steeds weer op de proppen komt met televisieseries met topacteurs. Zo verschijnt op 24 maart 2021 de mysterieuze minireeks The Undoing – met Nicole Kidman en Hugh Grant – op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken.

© 2020 Home Box Office. All Rights Reserved.

Grace en Jonathan Fraser hebben echt een droomleven. Niet alleen zijn ze best rijk, ze hebben ook gewoon hun droomjob. Grace werkt immers als een gerespecteerde klinisch psychologe terwijl Jonathan zich iedere dag weer inzat als kinderkankerarts. Bovendien wonen ze samen in het elitaire Manhattan met hun zoontje Henry. De droom van de Frasers komt echter aan een zijden draadje te hangen wanneer één van de organiserende moeders de ochtend na een schoolbenefiet vermoord wordt teruggevonden in haar atelier. Grace, die de laatste dagen wat closer met haar was geworden, is helemaal van de kaart. Het geheel wordt nog vreemder wanneer ze beseft dat ze Jonathan sinds de ochtend van de moord niet meer kan bereiken. Heeft haar droomechtgenoot er iets mee te maken? Weet hij meer? Of is het vals alarm? Één ding is zeker: dit voorval zet de elitaire gemeenschap in Manhattan helemaal op zijn kop.

© 2020 Home Box Office. All Rights Reserved.

De Amerikaanse betaalzender HBO staat al heel erg lang bekend om zijn uitstekende televisieseries. Onder meer Game of Thrones en Westworld zijn in die nest immers groot geworden. Met The Undoing komt daar ongetwijfeld een steengoede titel bij. Scenarist David E. Kelley, die eerder ook al aan de slag ging met Big Little Lies, presenteert immers wederom een erg mysterieus en gewoonweg razendspannend verhaal. Iedere aflevering zit je als kijker echt op het puntje van je stoel en probeer je om samen met de personages te achterhalen wat er nu eigenlijk gebeurd is. Het geheel gaat aan een goed tempo vooruit, maar voelt wel niet altijd even geloofwaardig aan. Bepaalde plottwists zijn immers net iets te toevallig en flirten daarom met ongeloofwaardigheid. Als je dat echter even opzij kan plaatsen, dan zie je dat The Undoing toptelevisie is van begin tot eind.

© 2020 Home Box Office. All Rights Reserved.

De kwaliteit van een reeks is niet alleen te danken aan haar scenario. Ook de regie moet immers spot on zijn. Verrassing of niet: ook op dit vlak scoort The Undoing meer dan goed. De zes afleveringen van ongeveer een uurtje worden met finesse geregisseerd door Susanne Bier, die eerder ook al de uitstekende spionagereeks The Night Manager voor haar rekening nam. Bier gaat creatief aan de slag met onder meer close ups en daardoor kom je meermaals heel dicht bij de personages. Die zijn bovendien tot in de puntjes uitgewerkt. Grace, Jonathan, Henry en grootvader Franklin zijn immers gelaagde persoonlijkheden die in iedere aflevering weer een onbekend deeltje van zichzelf laten zien. Dat komt steeds goed over dankzij het formidabele acteerwerk van de voltallige cast. Nicole Kidman en Hugh Grant spelen immers de pannen van het dak als de schijnbaar perfecte Frasers. De twee vullen elkaar uitstekend aan en tillen de reeks naar een belachelijk hoog niveau. Ook Noah Jupe, Donald Sutherland, Édgar Ramírez en Lily Rabe doen het fantastisch.

Het verdict

The Undoing is dit jaar genomineerd voor heel wat prijzen en zal er wellicht – naast de prijs voor beste ondersteunende acteur in een televisiereeks voor Donald Sutherland – nog een aantal winnen. Dat is in de verste verte niet onterecht. De reeks van Susanne Bier, naar een scenario van de straffe David E. Kelley, is immers echt één grote verrassing. Hoewel het verhaal niet altijd even geloofwaardig is, kan je niet anders dan vaststellen dat dit toptelevisie is. De twee hoofdpersonages zijn uitstekend uitgewerkt en worden bovendien neergezet door een uitstekende Kidman en Grant. Het tempo ligt goed en ook de muziek, met Nicole Kidman die de titelsong voor haar rekening neemt, is indrukwekkend. The Undoing is dus de zoveelste niet te missen topreeks van HBO. De serie ligt sinds 24 maart 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken en is ook integraal te bekijken via Streamz. Bekijk de knappe trailer van de reeks nu.

Vind jij het ook leuk dat steeds meer grote topacteurs en -actrices te bewonderen zijn in series? Heb je ook met grote interesse gekeken naar The Undoing of moet je de reeks nog ontdekken? Ben je dat nog van plan? Laat ons weten wat jouw bevindingen zijn door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *