Review – Wonder Woman 1984 (2021)

Informatie

Regie: Patty Jenkins
Cast: Gal Gadot, Pedro Pascal, Kristen Wiig, Chris Pine, Connie Nielsen & Robin Wright
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Distributeur: Warner Bros. pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 april 2021

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Al meer dan één jaar lang moeten we wachten op grote nieuwe blockbusters in de bioscoopzalen. Afgezien van de zomerrelease van Christopher Nolans sciencefictionepos Tenet werd immers nagenoeg iedere grote film uitgesteld tot dit of volgend jaar. Nog andere films verschenen wel, maar niet in de grote zalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat streamingdiensten zoals Paramount+, HBO Max en Disney+ het bijzonder goed doen in deze tijden. Naast de Disneyprent Artemis Fowl en de aan Netflix verkochte westernprent News of the World, verscheen ook het langverwachte vervolg op Wonder Woman (2017) bij gebrek aan bioscoopzalen meteen op een streamingdienst. Terwijl Kinepolis de komende weken plaatsmaakt voor Wonder Woman 1984, verschijnt de film ook nu op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Kan de strafste heldin ter wereld nog steeds verbluffen?

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Diana Prince heeft leren leven met het verlies dat ze leed tijdens de oorlog en houdt zich anno 1984 bezig met het blussen van kleine brandjes en oplossen van kleine misdaden. Daarnaast werkt ze als archeologe in een Smithsonian-museum. Wanneer ze samen met haar nieuwe collega Barbara aan het werk gezet wordt om enkele vreemde voorwerpen van de FBI te identificeren, ontdekt ze al snel dat één van de items niet zo onschuldig is. Het betreft immers de Droomsteen, een bijzonder artefact dat duizenden jaren oud is én een verwoestende kracht kan hebben wanneer het in de verkeerde handen valt. Als Barbara na een losse avond met TV- en oliemagnaat Max Lord de steen kwijt is gespeeld, voelt Diana dat er alleen maar ellende zit aan te komen. Samen met haar trouwe vriend Steve, die op mysterieuze wijze terug is, moet ze de fouten van Barbara ongedaan maken. Alleen is haar persoonlijke kost niet te onderschatten…

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Het stond in de sterren geschreven dat Wonder Woman, één van de beste bioscoopfilms van 2017, ook een vervolg zou krijgen. Regisseur Patty Jenkins en actrice Gal Gadot hadden zich immers enorm geamuseerd en bovendien was het eindproduct indrukwekkend leuke cinema. De verwachtingen voor Wonder Woman 1984 waren – zeker na de leuke trailers – dan ook torenhoog. Jenkins en haar team weten die verwachtingen jammer genoeg niet in te lossen. WW84 is immers niet zo beheerst en verhaaltechnisch vernuftig als de voorganger. De beginscène wekt je interesse wel meteen, maar daarna gaat het geheel bergaf. Jenkins neemt immers veel te veel tijd om toe te werken naar de climax, waardoor het grootste deel van de prent gewoon als tijdvulling aanvoelt. Bovendien is de finale, waarin één van de personages in een lelijk kostuum à la Cats (2019) ten tonele verschijnt, allesbehalve indrukwekkend.

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Begrijp ons evenwel niet verkeerd: Wonder Woman 1984 is geen slechte cinema. De prent is entertainend, visueel prikkelend en vertier van A tot Z. Alleen komt Jenkins in de verste verte gewoon nooit in de buurt van haar vorige prent. Ook op het vlak van de personages is alles meer cliché dan in 2017. Zo is Diana Prince in deze aflevering een pak oppervlakkiger, waardoor bepaalde gebeurtenissen ongeloofwaardig overkomen. Het blijft echter een plezier om Gal Gadot aan het werk te zien in de titelrol, maar uiteraard kan zij alleen niet alle brokken lijmen. Naast Gadot zie je ook Kristen Wiig, Pedro Pascal, Connie Nielsen en Chris Pine in leuke rollen het beste van zichzelf geven. Het is wel zonde dat alleen Pine echt een leuk personage, dat reeds uit een vorige film komt nota bene, meekreeg.

Het verdict

In 2017 werden alle fans van het DC Extended Universe voor het eerst sinds lang overweldigd door een echt sterke film in het universum van Batman en co. Het was dan ook meteen duidelijk dat het niet makkelijk zou worden voor regisseur-scenariste Patty Jenkins om de kwaliteit van Wonder Woman (2017) te overtreffen. Dat is haar met Wonder Woman 1984 dan ook helemaal niet gelukt. Het geheel oogt knap en voelt in eerste instantie entertainend aan, maar mist alles wat de vorige film wel had. Het verhaal is langdradig en cliché, de finale doet je niet bouche bée naar het scherm staren en ook de personages zijn verre van goed uitgewerkt. Gal Gadot maakt de film uiteindelijk meer dan entertainend genoeg, maar echt indrukkend is deze prent dus niet. Wonder Woman 1984 wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 7 april 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Wonder Woman 1984 al gekeken omdat je ook zo benieuwd was naar het vervolg op de film uit 2017? Wat vond jij van deze sequel? Ben je even teleurgesteld als wij of vind je ons te streng? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *