Review – Dune (2021)

Informatie

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Josh Brolin & Jason Momoa
Genre: Sciencefiction, avontuur, drama
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 15 september 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 januari 2022

Photo credit: Chabiella James | © 2021 Legendary and Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Cinema is helemaal terug. Na bijna twee jaar onafgebroken als ‘niet-essentieel’ te zijn beschouwd, draaien de Belgische bioscopen stilaan terug op volle toeren. Nu duidelijk werd dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings het fantastisch doet in de zalen, heeft Disney besloten om al haar films van 2021 enkel nog exclusief in de cinema uit te brengen. Het vertrouwen in de ‘echte’ bioscoopreleases is dus wederom gegroeid. Dat werd nog duidelijker door de release van Dune, de langverwachte sciencefictionprent van topregisseur Denis Villeneuve. De prent van Warner Bros. werd meermaals uitgesteld maar was midden september eindelijk in de zalen te bewonderen. Nu ligt de film bovendien ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. En natuurlijk vinden wij dat je deze titel zo snel mogelijk in huis moet halen. Lees snel verder om te achterhalen waarom.

Photo credit: Chabiella James | © 2021 Legendary and Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

In een erg verre toekomst en in een alternatieve wereld wordt het gekende universum geregeerd door een meedogenloze Keizer die probeert om de grip op zijn Keizerrijk nog meer te versterken. Daarom besluit hij om de heerschappij over de droge zandplaneet Arrakis af te pakken van het Huis Harkonnen en over te dragen aan het Huis Atreides, de nobele familie van Hertog Leto. Hij en zijn familie besluiten om de nieuwe en aartsmoeilijke opdracht te aanvaarden, tot grote ontevredenheid van de Harkonnens. Intussen krijgt zoon Paul vreemde visioenen van een meisje op Arrakis en probeert hij antwoorden te zoeken op vragen waar hij al langer mee worstelt. Terwijl de familie zich klaarmaakt om orde op zaken te stellen op de Duinplaneet, worden achter de schermen snode plannen gesmeed die alles in de war zullen sturen. Hoe loopt dit af? En vooral: wat is de rol van de jonge Paul in deze nieuwe uitdaging voor de Atreides?

Photo credit: Chabiella James | © 2021 Legendary and Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Denis Villeneuve is een naam die reeds een tijdje meedraait in Hollywood en die volledig terecht meteen je aandacht beetheeft. Zijn vorige prenten, en dan in het bijzonder de visueel verbluffende topprent Blade Runner 2049 (2017), waren indrukwekkend. Dat is met Dune niet anders. Villeneuve presenteert immers dé prent die hij al heel zijn leven wilde maken. Dat is duidelijk, want alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Zoals steeds focust Villeneuve voornamelijk op het erg interessante en gelaagde verhaal en beschouwt hij alle sciencefiction- en actieblingbling eerder als noodzakelijke bijzaak. Die focus maakt van Dune absoluut een trage prent, hoewel het tempo tegelijk toch erg hoog ligt. Villeneuve toont met Dune dus nogmaals dat hij een echte klasbak is. Dit is gewoonweg topcinema die top was in IMAX en die dat zeker ook blijft op het kleine scherm.

Photo credit: Chabiella James | © 2021 Legendary and Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Dune werkt over de gehele lijn dus erg goed. De actie, het avontuur, het verhaal, de speciale effecten… echt alles in Villeneuves’ nieuwste epos zit volledig goed. De grootste troef van Dune zijn evenwel de personages. Het team van scenaristen heeft immers enorm veel aandacht voor de goede uitwerking van Paul, zijn moeder Jessica, krijger Duncan Idaho enzovoort. Echt alle personages zijn indrukwekkend en worden bovendien vertolkt door uitstekende acteurs. De hoofdrol is weggelegd voor de briljante Timothée Chalamet, maar ook Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Zendaya, Josh Brolin, Charlotte Rampling en Stellan Skarsgård geven het beste van zichzelf. De cast is ronduit indrukwekkend en dat maakt Dune nog meer de moeite waard.

Het verdict

Dune, de nieuwe film van de briljante regisseur en scenarist Denis Villeneuve, heeft even op zich laten wachten. Wees er echter maar zeker van: het was het wachten waard. Villeneuve presenteert – na Blade Runner 2049 (2017) en Arrival (2016) – wederom beklijvende cinema van de bovenste plank. Zijn aandacht voor het verhaal en de personages is uitstekend en ook visueel wordt je als kijker meer dan op je wenken bediend. De filmmuziek van Hans Zimmer is zoals steeds prachtig en ook het acteerwerk zit over de gehele lijn perfect. Maar ja, hoe kan dat ook anders met Chalamet, Ferguson, Isaac en Zendaya in de belangrijkste rollen? Het moge duidelijk zijn: zorg dat je Dune zo snel mogelijk in huis haalt, want dit is gewoonweg fantastische cinema. En voor de liefhebbers: de prent draait tijdelijk ook weer in de cinemazalen in IMAX. Dune wordt verdeeld door Warner Bros. Pictures en ligt sinds 26 januari 2022 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Heb jij een bioscoopbezoekje ingepland om te gaan genieten van Dune? Of wachtte je op de DVD- of Blu-Ray-release? Heb je ook zo uitgekeken naar de nieuwe topprent van de Canadese regisseur Denis Villeneuve? Vond je de film ook indrukwekkend of niet zo? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *