Review – Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

Informatie

Regie: Daniel Destin Cretton
Cast: Simu Liu, Awkwafina, Ben Kingsley, Michelle Yeoh, Tony Chiu-Wai Leung & Meng’er Zhang
Genre: Actie, avontuur, fantasy, sciencefiction
Distributeur: Marvel
Releasedatum bioscoop: 1 september 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 3 december 2021

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Het Marvel Cinematic Universe draait momenteel op volle toeren. Hoewel de coronacrisis aardig wat roet in het eten gooide en de releasekalender van Marvel daardoor ietwat door elkaar werd geschud, lijkt het veilig om vandaag te stellen dat alles behoorlijk goed gaat en het MCU helemaal terug op de rails staat. Met de vele reeksen die op Disney+ te bewonderen zijn en de films die de laatste twee jaren in de zalen verschenen maken dat duidelijk. Één van de laatste titels in de franchise is het langverwachte en erg Aziatisch geïnspireerde Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. De film werd geregisseerd door Daniel Destin Cretton, de man die eerder ook al verblufte met Just Mercy (2020). Is dit opnieuw een topper in de franchise of valt de film toch ietwat tegen?

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Shaun leidt een doodgewoon leven in New York en werkt als valet samen met zijn goede vriendin Katy. Zijn rustige leven neemt evenwel plots een geheel andere wending wanneer blijkt dat zijn vader naar hem op zoek is. Jaren geleden is Shaun – die eigenlijk Shang-Chi heet – immers kunnen ontsnappen aan diens slechte invloed, iets waar hij nooit echt spijt van heeft gehad. Wanneer Shaun hoort welke snode plannen zijn vader heeft en hij doorheeft dat ook zijn jongere zus, Xu Xialing, in gevaar is, proberen hij en Katy er alles aan te doen om hem te stoppen. Daarvoor moeten op zoek naar het verborgen Ta Lo, een plek waar een gevaarlijk wezen dat de hele wereld zou kunnen vernietigen gevangen gehouden wordt. Maar ook dat blijkt allesbehalve een ongevaarlijke klus…

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

De films in het Marvel Cinematic Universe staan doorgaans garant voor topentertainment van de bovenste plank. Wanneer je opnieuw de intro van Marvel ziet passeren, ben je dan ook meteen benieuwd naar wat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings gaat brengen. De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat de film in de eerste veertig minuten echt teleurstelt. Regisseur Daniel Destin Cretton en zijn team van scenaristen slagen er in het eerste deel van de prent immers niet in om een heldere focus naar voor te brengen, waardoor het geheel soms behoorlijk warrig aanvoelt. Als kijker verlies je je interesse dan ook bijna compleet. Gelukkig wordt dat wel helemaal doorgespoeld in het tweede, bombastischere en volledig Marvelwaardige deel van de film.

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Door het ietwat vervelende eerste deel moet je concluderen dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings misschien wel de minst goede MCU-film is van het laatste decennium. En dat is bijzonder, zeker als je merkt dat de personages wel echt interessant zijn. Shaun, die net geen tien jaar geleden uit de gevaarlijke klauwen van zijn vader wist te ontsnappen, is immers echt een behoorlijk fijne persoonlijkheid die doorheen het verhaal een aangename psychologische ontwikkeling doormaakt. Hetzelfde kan je zeggen over Katy, de ietwat knullige jongedame die naar het einde toe ontpopt tot een ware heldin. Leuk geconstrueerde personages dus, die bovendien sterk vertolkt worden door respectievelijk Simu Liu en Awkwafina, een duo dat echt voor een fijne chemie op het scherm zorgt. Naast hen zie je ook nog Tony Chiu-Wai Leung, Ben Kingsley en de fantastische Michelle Yeoh in erg leuke rollen passeren. Op het vlak van haar cast en acteerwerk kan je de film dus maar weinig kritiek geven.

Het verdict

Een aantal jaren geleden liet Marvel Black Panther (2018) met de intussen overleden topacteur Chadwick Boseman op de wereld los, een film die voor de Afro-Amerikaanse en Afrikaanse bevolking terecht erg belangrijk bleek én die qua entertainmentgehalte uitstekend was. Met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings probeert Marvel opnieuw hetzelfde te doen, maar deze keer voor de Aziatische kant van de wereld. Die poging is zeker aardig, maar de film is in de verste verte niet te vergelijken met Black Panther. Entertainen doet de film – vooral in het tweede deel dan – zeker en dat komt vooral door het goede acteerwerk van Simu Liu en Awkwafina, maar Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings blijft voor ons één van de meest teleurstellende prenten in het MCU van de laatste jaren. De film ligt sinds 3 december 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Heb jij Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings al gekeken en was jij ook zo onder de indruk van de fijne chemie tussen Simu Liu en Awkwafina, maar deel je onze kritiek over het eerste deel van de prent? Of ben je het helemaal niet eens met onze recensie? Laat het weten door hier onder te reageren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *