Review – The 355 (2022)

Informatie

Regie: Simon Kinberg
Cast: Jessica Chastain, Diane Kruger, Penelope Cruz, Lupita Nyong’o, Sebastian Stan & Bingbing Fan
Genre: Actie, thriller
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 5 Januari 2022
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 1 juni 2022

© 355 Film Rights, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Hollywood heeft nog een lange weg te gaan, maar steeds vaker komen er films uit waarin niet langer alleen mannen de plak zwaaien. Vrouwen worden tegenwoordig gelukkig niet langer enkel in de typische vrouwelijke rollen gecast. Zo zal ook jij je wellicht nog de passage van Angelina Jolie in Salt (2010) of die van Charlize Theron in Mad Max: Fury Road (2015) herinneren. Eerder dit jaar verscheen na lang uitstel eindelijk ook The 355, een gloednieuwe actieprent van regisseur-scenarist-producer Simon Kinberg met eigenlijk alleen maar vrouwen in actievolle hoofdrollen. Ook dat is zeker een stap in de goede richting, maar brengt de film ook gewoon goede cinema met zich mee?

© 355 Film Rights, LLC. All Rights Reserved.

Niet heel ver van de Colombiaanse hoofdstad Bogota vindt een uiterst geheime deal plaats. De internationaal gezochte crimineel Elijah Clarke staat immers op het punt van een top secret en allesvernietigend wapen te kopen. De deal loopt echter mis en het wapen belandt in de handen van Luis Rojas, een geheime agent voor de Colombiaanse geheime dienst. Het duurt echter niet lang tot ook de CIA, de MI6 en de Duitse geheime dienst op zoek gaan naar het wapen. Wanneer CIA-agente Mace, DNI-psychologe Graciela, MI6-topper Khadijah en Duitse geheim agente Marie oog in oog met elkaar komen te staan en beseffen dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde doel hebben, beslissen ze om samen te werken en het allergevaarlijkste wapen ooit te pakken te krijgen. De vraag is alleen of dat – met zo veel grote ego’s – ook echt zal lukken?

© 355 Film Rights, LLC. All Rights Reserved.

De meeste spionagefilms zetten doorgaans mannelijke spionnen en actiehelden centraal. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de James Bond– en Mission: Impossible-prenten. Dat er nu ook een film in het genre komt waarin plots 5 vrouwen centraal staan, is dan ook op dat vlak redelijk vernieuwend. Daarvoor kan je regisseur Simon Kinberg dan ook alle lof geven. Jammer genoeg stopt het daar ook wel. The 355 is verhaaltechnisch immers maar weinig verrassend en vernieuwend. Het centrale narratief, over een aartsgevaarlijk wapen dat te allen prijze van de straat gehouden moet worden, is immers iets wat je eerder al wel eens bent tegengekomen. Dat is jammer, maar tegelijk kan je niet anders dan vaststellen dat alles wat je te zien krijgt wel degelijk entertaint. Vervelen zal je je dus nooit doen met deze prent.

© 355 Film Rights, LLC. All Rights Reserved.

Kinberg probeert met zijn verhaal ook mooie en boeiende personages neer te zetten. Zo ligt de focus eigenlijk voornamelijk op Mace en Marie, twee geheim agenten – de ene van de CIA en de andere van de Duitse evenknie ervan – die een allesbehalve makkelijk leven achter de rug hebben. Dat verhaal werkt tot op een zeker niveau zeker goed, maar blijft net iets te oppervlakkig. Daardoor kan het – op het eerste gezicht erg degelijk – acteerwerk van Jessica Chastain en Diane Kruger je niet helemaal overtuigen. Hetzelfde geldt trouwens voor Penelope Cruz, Lupita Nyong’o, Bingbing Fan en Sebastian Stan, die allemaal hun uiterste best doen maar nooit echt indruk kunnen maken. Zonde is dat, want The 355 heeft zo veel leuke elementen die net iets beter uitgewerkt hadden kunnen worden.

Het verdict

Met The 355 is Simon Kinberg in zijn hoedanigheid als regisseur toe aan zijn tweede langspeler. Zijn vorige prent, de X-Men-aflevering Dark Phoenix (2019), was geen voltreffer. The 355 is op dat vlak zeker een stap vooruit. Kinberg gaat immers een veel minder serieuze toer op en weet je tot op een bepaald niveau zeker te entertainen. Het geheel is echter net iets te weinig verrassend en ook qua personage-opbouw weet de film je helemaal niet te verbluffen. Chastain, Cruz, Kruger, Nyongo’o en alle andere erg bekende castleden doen hun uiterste best, maar kunnen door hun magere personages nooit echt het beste van zichzelf geven. Kortom: The 355 is erg leuk vertier, maar meer dan dat zal de film nooit worden. The 355 wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 1 juni 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij met plezier gekeken naar The 355? Heb je de film ontdekt in de cinemazalen of toch bij jou thuis? Vond je de cast vol uitstekend vrouwelijk geweld ook fantastisch, maar kon de film je op andere vlakken maar weinig bekoren? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *