Review – The Batman (2022)

Informatie

Regie: Matt Reeves
Cast: Robert Pattinson, Zoë Kravits, Andy Serkis, Colin Farrell, Jeffrey Wright, John Turturro & Paul Dano
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 2 maart 2022
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 6 juli 2022

© 2022 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het DC Comics Extended Universe is een tijdje door erg woelig vaarwater gegaan. Grote bezieler Zack Snyder slaagde er met zijn Man of Steel (2013), Batman V Superman (2016) en het niet helemaal indrukwekkende Justice League (2017) immers niet in om echt indruk te maken aan de internationale box office. Daarom besloten de grote bonzen bij Warner Bros. om het helemaal over een andere boeg te gooien. De focus kwam immers plotsklaps te liggen op standalone verhalen over de bekende personages. Zo zagen we inmiddels al de steengoede en Oscarwinnende Joker-prent van Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol passeren. Eerder dit jaar was het aan Matt Reeves. Hij presenteerde immers zijn langverwachte versie van het verhaal van Bruce Wayne en zijn Batman alter ego. De film werd wereldwijd gelauwerd, maar is dat eigenlijk wel terecht?

© 2022 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Gotham is een allesbehalve veilige en geweldige stad om in te leven. Bruce Wayne, die op jonge leeftijd zijn ouders verloor, heeft dat aan den lijve ondervonden. Wanneer de stad wordt opgeschrikt door een knotsgekke moordenaar, die zichzelf omdoopt tot ‘The Riddler’, wordt al snel duidelijk dat de besturende elite geviseerd wordt. Wayne moet daarom – als de vleermuizenlievende Batman – in actie schieten en doet er alles aan om zijn inmiddels goede vriend en commissaris Jim Gordon een handje te helpen. De zoektocht naar de moordenaar en de identiteit van ‘The Riddler’, die een gigantische actie plant om Gotham voor eens en voor altijd te zuiveren, wordt echter nog gevaarlijker als blijkt dat Wayne zelf één van de doelwitten blijkt. Hoe loopt dit af? En welke prijs moet Batman betalen voor zijn eigen acties?

© 2022 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Matt Reeves is een uitstekend regisseur en verhaalverteller. Dat bewees de man volledig met zijn War for the Planet of the Apes (2017), een uitstekend epos over mensapen die het opnemen tegen de mensheid. Toen aangekondigd werd dat Reeves zich nu ook op het superheldengenre zou storten, was de euforie bij veel filmliefhebbers meteen erg groot. En dat is helemaal terecht. Met The Batman brengt Reeves immers echt uitstekende cinema. Anders dan andere versies van het verhaal van Bruce Wayne die we tot nu toe kregen te zien, focust Reeves voornamelijk op het ‘detectivekantje’ van Batman. In essentie is The Batman dan ook een typisch kat-en-muisspel waarin de good guy de bad guy achterna holt, maar gelukkig is dat lang niet alles. Reeves verwent de kijker ook nog met boeiende subplots, spannende momenten en prachtige cinematografische elementen. The Batman is dus echt goede cinema.

© 2022 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

De film is niet alleen sterk op het niveau van het verhaal of de beelden die je van Reeves voorgeschoteld krijgt. Ook qua personages is The Batman immers een briljant schot in de roos. Nooit eerder kregen we van Bruce Wayne zo’n donkere en volledig getormenteerde indruk, hetgeen The Batman meteen doet onderscheiden van de andere versies die we al te zien kregen. Zelfs Christian Bale was lang niet zo duister in de films van Christopher Nolan. De rol wordt trouwens ook uitstekend vertolkt door Robert Pattinson, die nu echt nog meer toont wat hij als acteur allemaal in petto heeft. Het helpt natuurlijk ook dat hij daarin wordt bijgestaan door onder meer Zoë Kravitz, die schittert als Waynes love interest Selina Kyle, Jeffrey Wright en Colin Farrel. Die laatsten maken echt indruk als Jim Gordon en The Penguin. Tot slot draven ook Paul Dano, John Turtutto en Peter Sarsgaard in boeiende rollen doorheen het verhaal op.

Het verdict

Met The Batman toont regisseur-scenarist Matt Reeves nogmaals aan wat voor een indrukwekkend en getalenteerd filmmaker hij is. Reeves presenteert ons de meest duistere kant van de gevlederde superheld tot nu toe, met de fantastische Robert Pattinson in de hoofdrol. Feit is dat hij door zijn performance Ben Affleck – de vorige Batman – volledig doet vergeten. Of The Batman ook echt beter is dan de Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan, dat laten we in het midden. Maar wees er maar zeker van: The Batman zorgt voor spannende, boeiende en duistere topcinema die je echt helemaal niet mag missen. Let trouwens ook op de uitstekende score. The Batman wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 6 juni 2022 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Heeft Matt Reeves je met zijn The Batman naar de bioscoopzalen weten te lokken? Heb je met plezier naar Robert Pattinsons versie van de gevlederde superheld gekeken of was je eigenlijk helemaal niet zo enthousiast? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *