Review – Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Informatie

Regie: Sam Raimi
Cast: Benedict Cumberbatch, Elisabeth Olsen, Xochitl Gomez, Benedict Wong & Rachel McAdams
Genre: Actie, avontuur, fantasy, sciencefiction
Distributeur: Marvel Studios
Releasedatum bioscoop: 4 mei 2022
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 juli 2022, ook te bekijken via Disney+

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Recensie

San Diego Comic-Con is hét evenement bij uitstek tijdens hetwelk nagenoeg iedere filmstudio graag aankondigingen doet over nieuwe projecten die momenteel nog (diep) in de pijplijn zitten. Doorgaans worden er ook echt interessante dingen gepresenteerd, maar eigenlijk is het jaarlijs toch vooral uitkijken naar wat Marvel gaat aankondigen over haar Marvel Cinematic Universe. Dit jaar was die aankondiging niet min: voorzitter en producer Kevin Feige kondigde immers aan welke projecten de vijfde en zesde fase binnen het MCU zullen bevolken. Meteen werd er ook een titel gekleefd op die nieuwe fases: de Multiverse Saga. Die werd afgetrapt met Spider-Man: No Way Home (2021) en belooft enorm entertainend te worden. Inmiddels kregen MCU-fans ook Doctor Strange in the Multiverse of Madness voorgeschoteld. Zorgt die prent voor nog mee goesting in alles wat het multiversum te bieden heeft?

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Stephen Strange heeft zijn handen vol sinds de gebeurtenissen in No Way Home. De wereld zoals wij ze altijd hebben gekend krijgt immers de ene ongewenste bezoeker uit een vreemd universum na de andere. Na een gevecht met een bijzonder monster te hebben gewonnen, leert Strange de jonge America Chavez kennen. Ook zij komt uit een ander universum én bezit een bijzondere kracht: ze kan immers tussen de verschillende universa reizen. Die kracht gaat niet onopgemerkt voorbij. Wanneer Strange ten rade gaat bij Wanda Maximoff, merkt hij al snel dat zij verkeerde bedoelingen heeft. Wanda, die zich ontpopt heeft tot de Scarlett Witch, is immers van plan om de bijzondere kracht van America Chaves te stelen zodat ze herenigd kan worden met haar twee zoontjes. Strange, Wong en alle andere helden in Kamar-Taj zullen het onderste uit de kan moeten halen om dat te vermijden. En dat betekent dat er zware offers zullen moeten gebeuren…

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Het Marvel Cinematic Universe is sinds de laatste prenten bezig aan een heuse evolutie. Terwijl de eerste fases zich voornamelijk leken af te spelen in onze wereld met niet al te veel vreemde wezens, lijken Kevin Feige en zijn collega’s die koers nu te veranderen. Net als Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) en Eternals (2021) gaat ook Doctor Strange in the Multiverse of Madness voornamelijk over vreemde wezens die zich op een andere planeet of in een ander universum schuilhouden. Dat betekent dat de films en series – nog meer dan vroeger – regelrechte fantasy- en sciencefictionblockbusters worden. Voor de ene zal dat fantastisch zijn, terwijl de andere stilaan met zijn ogen begint te draaien. En het moet gezegd: met momenten voelt ook deze tweede Doctor Strange-prent aan als een beetje too much. Zou het voor het MCU niet goed zijn om terug te keren naar haar roots?

© 2022 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Dat gezegd zijnde: de prent van Spider-Man-regisseur (die van de trilogie met Tobey Maguire) Sam Raimi is wel een streling voor het oog. Hoewel het geheel verhaaltechnisch wat sterker in elkaar had mogen zitten, zijn de regie en de speciale effecten wederom om te bejubelen. Tegenvallen doet de film wel op het vlak van de personages. Anders dan in Doctor Strange (2016) krijgen we nu immers geen diepgaande persoonlijkheden te zien. Raimi kiest 100% de kaart van het entertainment en daardoor komen Strange, Chavez en Wanda niet echt indrukwekkend goed over. Dat wordt deels goedgemaakt door het goede acteerwerk van Benedict Cumberbatch, Elisabeth Olsen, Xochiti Gomez en Benedict Wong. Afgezien van Gomez, die een erg goede beurt maakt, schittert iedereen in zijn of haar bekende personage en dat blijft vanzelfsprekend een enorm vertier.

Het verdict

Met de komst van Disney+ was het duidelijk: het Marvel Cinematic Universe zal ons de komende jaren langs alle kanten bombarderen en dus helemaal niet met rust laten. Daardoor krijgen we wel heel veel nieuw materiaal te zien, hetgeen ons de vraag doet stellen of het allemaal niet net iets té veel wordt. Sam Raimi lijkt dat ergens wel aan te tonen met Doctor Strange in the Multiverse of Madness, een met momenten over-top sciencefiction- en fantasyprent die qua verhaal en personages niet echt indruk weet te maken. Het MCU blijft uiteraard wel garant staan voor topvertier, maar de vraag is hoe lang het duurt alvorens een groot deel van de cinefielen begint af te haken. Bij ons begint het enthousiasme in ieder geval al wat te temperen… Doctor Strange in the Multiverse of Madness wordt verdeeld door Marvel Studios en ligt sinds 27 juli 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Ben jij het eens met onze kritiek op Doctor Strange in the Multiverse of Madness en vond je de film met momenten ook een beetje too much? Of deel je onze mening niet helemaal en hou je ervan dat het MCU beetje bij beetje een andere kant opgaat? Laat het ons weten door hieronder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *