Review – Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)

Informatie

Regie: David Yates
Cast: Eddie Redmayne, Dan Fogler, Ezra Miller, Jude Law, Mads Mikkelsen, Alison Sudol & Katherine Waterston
Genre: Avontuur, fantasy, familie
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 6 april 2022
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 24 augustus 2022

© 2022 WBEI – Publishing Rights © J.K.R. – TM WBEI

Recensie

Het gaat niet zo goed met het hele universum rond Harry Potter. Terwijl de eerste Fantastic Beasts-film in 2016 nog voor heel wat enthousiasme zorgde, lijkt het er momenteel op dat de franchise volledig doodgebloed is. Één van de doodsteken daarvoor zijn ongetwijfeld de uitspraken van J.K. Rowling over gender en transseksualiteit. Los daarvan zijn veel filmcritici ook gewoon niet te spreken over de kwaliteit van de laatste twee films. The Crimes of Grindelwald (2018), een volgens ons zeer verteerbare cinemaprent, werd immers neergesabeld en ook Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore kreeg van internationale critici geen al te beste reviews. Maar is dat ook terecht? Hebben Rowling, regisseur David Yates en alle andere leden van de crew zich echt niet herpakt met de meest recente aflevering in de vertrouwde tovenaarswereld van Harry Potter?

© 2022 WBEI – Publishing Rights © J.K.R. – TM WBEI

Halverwege de jaren ’30 van vorige eeuw rommelt het serieus in de tovenaarswereld. Terwijl de Dreuzels nietsvermoedend hun vertrouwde leventje leiden, is er met grote zekerheid een vreselijke ondergrondse oorlog op til. Gellert Grindelwald en zijn volgelingen, geleid door de mysterieuze Credence Barebone, zijn immers van plan om de Dreuzelwereld voor altijd te vernietigen en moeten er daarom voor zorgen dat ze in elke geleding van de tovenaarswereld kunnen binnendringen. Om die vreselijke tendens tegen te gaan verzamelt Albus Dumbledore een team van briljante tovenaars, heksen en Dreuzels, geleid door magie-zoöloog Newt Scamander. Dumbledore kan het omwille van een mysterieuze reden immers niet zelf opnemen tegen de duistere Grindelwald. De vraag is alleen of het plan van Dumbledore ook effectief genoeg is om Grindelwald ook deze keer te stoppen…

© 2022 WBEI – Publishing Rights © J.K.R. – TM WBEI

Al van in het prille begin van de Fantastic Beasts-franchise proberen J.K. Rowling en regisseur David Yates, die allebei vastberaden zijn om de nieuwe franchise van maar liefst vijf films volledig af te werken, de magie van Harry Potter opnieuw naar het grote scherm te brengen. Terwijl dat met Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) nog behoorlijk leek te lukken, bleek het vertrouwen van alle fans na de vorige prent wat zoek. The Secrets of Dumbledore, waarin we voor het eerst in de nieuwe franchise ook echt terugkeren naar Hogwarts, moest daarin verandering brengen. En het moet gezegd: eigenlijk slagen de filmmakers daar behoorlijk goed in. The Secrets of Dumbledore is immers de meest duistere film van de drie en weet daarom een bepaald gevoel opnieuw te capteren. Bovendien is het verhaal, mee neergepend door oud gediende Steve Kloves, behoorlijk spannend en minder simplistisch dan de vorige films in de Fantastic Beasts-reeks.

© 2022 WBEI – Publishing Rights © J.K.R. – TM WBEI

The Secrets of Dumbeldore weet echte Harry Potter-fans dus echt wel te bekoren, al moet je uiteraard wel beseffen dat het nooit echt helemaal Harry Potter zal zijn. Naast het verhaal en de goede sfeer, zorgt ook het acteerwerk ervoor dat je op je wenken bediend wordt. Eddie Redmayne schittert wederom als de boeiende Newt Scamander, maar ook Jude Law, Ezra Miller, Dan Folger en Alison Sudol doen het uitstekend als respectievelijk Dumbledore, Credence, Jacob en Queenie. Nieuwkomer in de franchise is Mads Mikkelsen, die na de controverse rond Johnny Depp de fakkel overnam als Gellert Grindelwald. Zijn performance verschilt aanzienlijk van die van Depp én voelt met momenten zelfs stukken beter aan. Het doet je afvragen waarom Mikkelsen niet van meet af aan de rol voor zijn rekening nam…

Het verdict

De derde film in de Fantastic Beasts-franchise is goede cinema. Terwijl regisseur David Yates jou visueel op je wenken bedient, zorgen ook J.K. Rowling en Steve Kloves ervoor dat het verhaal over de gehele lijn erg boeiend blijft. The Secrets of Dumbledore is bovendien de meest duistere film in de franchise tot nu toe en bezorgt je daardoor met momenten een echt Harry Potter-gevoel, zonder dat de film uiteraard ooit echt Harry Potter kan worden. Mads Mikkelsen neemt met verve de fakkel over van Johnny Depp als Gellert Grindelwald, maar ook Redmayne, Law, Sudol, Waterston en Fogler doen het uitstekend. Kortom: voor ons is de Fantastic Beasts-franchise nog lang niet aan het einde van haar Latijn. De vraag is alleen of Warner Bros. Discovery daarover hetzelfde denkt. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 24 augustus 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Ben jij net als wij een echte Harry Potter– en Fantastic Beasts-fan en keek je ook erg uit naar Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore? Heb je de film graag gekeken of ben je toch iets kritischer? Moet je de film nog een kans geven? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *