Review – Saw X (2023)

Informatie

Regie: Kevin Greutert
Cast: Tobin Bell, Synnøve Macody Lund, Shawnee Smith, Steven Brand & Renata Vaca
Genre: Horror, thriller, mysterie
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 25 oktober 2023
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 29 februari 2024

© 2024 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het horrorfilmgenre is intussen al enkele jaren aan een heuse remonte bezig. Jarenlang werd het genre beschouwd als minder interessant, omdat er gewoonweg veel minder kwaliteitsvolle enge prenten in de bioscoopzalen verschenen. Met de komst van de Conjuring– en Insidious-franchise is daar gelukkig verandering in gekomen. Zo werden we de laatste jaren ook getrakteerd op topfilms zoals M3GAN (2022) en The Black Phone (2022). Ook 2023 hoefde niet onder te doen: naast een nieuwe film in het Conjuring-universum kregen horrorfilmfans met Saw X immers ook een aangename verrassing voorgeschoteld. Volgens veel critici was het zelfs de beste Saw-film sinds jaren. Is dit rechtsteekse vervolg op de eerste film uit 2004 goede cinema of valt het toch allemaal wat tegen?

© 2024 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Het leven loopt niet helemaal van een leien dakje voor de intussen bejaarde John Kramer.  Niet veel na de gebeurtenissen uit Saw (2004) wordt er bij de man een hersentumor vastgesteld en blijkt dat hij nog slechts enkele maanden te leven heeft. Hij is ten einde raad, tot hij van een medepatiënt iets te horen krijgt over een experimentele maar uiterst efficiënte kankertherapie. John is meteen enthousiast en besluit om contact op te nemen met de veelbelovende Cecilia Pederson, de dochter van de bedenker van de therapie die intussen een kliniek in Mexico runt. Niet veel later besluit de zieke man om naar Mexico af te reizen voor een ingrijpende operatie. Maar wanneer blijkt dat Cecelia en haar team een groot geheim te verbergen hebben, moet John zijn alterego Jigsaw opnieuw bovenhalen. Als dat allemaal maar goed komt…

© 2024 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Als er nu één horrorfilmfranchise is die sinds haar ontstaan veel te veel is uitgemolken, dan is het vast en zeker wel die van Saw. De franchise, die de intussen gevierde topregisseur James Wan op de Hollywoodkaart zette, draait immers al mee sinds 2004 en is intussen toe aan haar tiende film. En toegegeven: afgezien van de eerste en originele film, zijn nagenoeg alle films in de reeks pure bagger. Men vraagt zich dan ook af waarom filmstudio’s toch steeds weer een nieuw vervolg bestellen. Wel, dat antwoord is duidelijk: voor films zoals deze Saw X. Met zijn nieuwe langspeler presenteert regisseur Kevin Greutert, inmiddels toe aan zijn derde film in de franchise, een film die zich onderscheid van alle andere afleveringen in de reeks. Deze prent focust immers niet énkel op de bloederige horrortaferelen, maar vertelt ook echt het verhaal van de zieke en getormenteerde dader.

© 2024 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Anders dan in de andere films in de geliefde horrorreeks is er in Saw X dus behoorlijk veel aandacht voor personageopbouw en -ontwikkeling, een facet dat in de meeste horrorprenten gewoonweg achterwege wordt gelaten. Het eerste half uur gebruiken Greutert en zijn team van scenaristen uiterst efficiënt om een intelligent en geloofwaardig verhaal op te bouwen, waardoor John Kramers’ alter ego Jigsaw ook een steeds begrijpelijker gezicht krijgt. Die aanpak werpt haar vruchten af, want als kijker blijf je daardoor steeds – ook wanneer het geheel behoorlijk gruwelijk en bloederig wordt – gebiologeerd naar het scherm kijken. Het helpt natuurlijk ook enorm dat niemand minder dan Tobin Bell terugkeert als Kramer, een rol die hij deze keer bijzonder gelaagd en geloofwaardig brengt. Verder zorgen ook de erg karaktervolle actrice Synnøve Macody Lund en Shawnee Smith, die terugkeert als oude bekende Amanda, voor uitstekend acteerwerk.

Het verdict

Wanneer filmfranchises al ruim twee decennia lopen, is het als filmmaker bijzonder moeilijk om op de proppen te komen met een aflevering die filmfans én critici opnieuw kan enthousiasmeren. Die ‘vloek’ leek ook de Saw-franchise te treffen. Zo kon je Jigsaw (2017), de voorlaatste film in de franchise maar moeilijk ‘moeders mooiste’ noemen. Met Saw X kan oudgediende Kevin Greutert de vloek evenwel gelukkig breken. Saw X is immers een bijzonder intelligente, goed opgebouwde en uiterst efficiënte horrorprent die je vanaf de eerste seconde tot het allerlaatste beeld dolenthousiast maakt. Nooit eerder was de Saw-franchise zo interessant en nooit eerder deed een film in de reeks je écht verlangen naar meer. En Tobin Bell als John Kramer? Wees er maar zeker van dat dat ook nu alweer voor horrorvuurwerk zorgt. Kortom: zorg dat je Saw X niet mist. De film wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 29 februari 2024 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu!

Ben jij een echte Saw-fan van het eerste uur en heb je alle films in de franchise al gekeken? Of was Saw X de eerste film waarin je John Kramer aan de slag zag? Wat vind jij van de prent? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *