Review – Jack Reacher: Never Go Back (2016)

Informatie

Regie: Edward Zwick
Cast: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Patrick Heusinger & Robert Knepper
Genre: Actie, avontuur, misdaad
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 9 november 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 maart 2017

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Terwijl Ridley Scott en zijn cast en crew zich klaarmaken voor de release van het langverwachte nieuwe hoofdstuk in de Alien-franchise, kunnen we zeker stellen dat we vorig jaar heel wat sequels konden ontdekken waarvan we al dan niet echt konden genieten. Denk zo maar aan het spannende maar erg voorspelbare Inferno (2016) en het interessante vervolg op goochelprent Now You See Me (2012). Een andere titel die vorig jaar wellicht ook meteen bekend in de oren klonk, was Jack Reacher: Never Go Back. Toen Christopher McQuarrie in 2012 op de proppen kwam met Jack Reacher, kon een vervolg echt niet uitblijven. Het succes was immens en de fans waren laaiend enthousiast. Maar is deze sequel net zo goed als de allereerste film? Weet de regisseur wederom actie en drama perfect met elkaar te verweven?

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

In Jack Reacher: Never Go Back zien we het vertrouwde personage in al zijn glorie terugkeren. Wanneer hij zich voor de zoveelste keer in nauwe schoentjes heeft gewerkt, neemt Jack contact op met Majoor Susan Turner. Wanneer hij naar D.C. afreist om eindelijk eens met haar af te spreken, blijkt dat ze plots ontslagen is en verblijft in een militaire gevangenis. Ze wordt beschuldigd van spionage. Reacher, die zelf jarenlang bij het leger vertoefde, ruikt meteen onraad. Hij gelooft niet dat Turner, die volgens hem altijd eervol handelde, zulke vreselijke daden zou stellen. Hij beslist om zelf op onderzoek te gaan en samen met Turner te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor een reeks gruwelijke moorden die telkens naar hem en Turner terugwijzen. En terwijl ze steeds dichter en dichter bij het antwoord komen, belandt er een vreemde persoon op het levenspad van de heldhaftige Reacher.

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Je kan deze Jack Reacher: Never Go Back het best vergelijken met de recentste film uit de Jason Bourne-franchise. Net zoals die reusachtige blockbuster is ook deze film volgestopt met actiescenes en oogt alles best oké. Maar qua verhaal gaan er in deze prent, net zoals in Jason Bourne (2016), heel wat dingen verkeerd. Regisseur en scenarist Edward Zwick slaagt er niet in om het verhaal helemaal sterk te laten overkomen. Net zoals in de eerste film is er een aangename en zeker interessante achtergrond voor het hoofdpersonage voorzien, maar het komt gewoon allemaal niet echt goed binnen. Het script zit niet echt sterk in elkaar waardoor het voor de kijker af en toe net iets te moeilijk wordt om met de personages mee te voelen. Bovendien bevat het verhaal heel wat gaten en wordt de kijker soms echt verwaarloosd.  Maar dan nog: Jack Reacher: Never Go Back blijft een interessante en spannende actiethriller die je echt entertaint. En dat is het voornaamste.

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Het jammere aan deze film is dat hij niet echt veel nieuws onder de zon brengt. Voorspelbaar kan je deze Jack Reacher niet noemen, maar innoverende cinema is het helemaal niet. De actiescenes voelen aan alsof je ze ooit al eens gezien hebt en de uiteindelijke finale doet niet meteen wat die zou moeten doen. Wel interessant is dat regisseur Edward Zwick na verloop van tijd een nobele boodschap probeert mee te geven. Hij probeert komaf te maken met de onterecht verschillende behandeling van mannen en vrouwen in het leger en in andere plekken binnen onze maatschappij. Maar net zoals vele andere elementen in deze film, komt het nooit echt helemaal tot zijn recht. De twee uur durende film focust te vaak op weinigzeggende elementen waar we eigenlijk niet meteen op zitten wachten. Maar Jack Reacher: Never Go Back verveelt de kijker nooit en zorgt ervoor dat je een leuke filmervaring hebt.

© 2016, 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Qua acteerwerk zit de film echter wel helemaal goed. Net zoals in de eerste film geeft Tom Cruise zich helemaal. De acteur, die vooral bekend is als Ethan Hunt uit de Mission Implossible-wereld, levert een mooie acteerprestatie. Af en toe voelt het allemaal wel een beetje speciaal aan, maar het zit wel goed. Bijgestaan wordt de schitterende acteur door Cobie Smulders, die ook erg overtuigend overkomt. Samen met Cruise zorgt er ervoor dat de film er echt volledig staat. Maar dé meest interessante rol in deze prent is ongetwijfeld die van Danika Yarosh. Het duurt even voor ze als Samantha echt weet te overtuigen, maar eens de jonge vrouw op dreef is, komt het allemaal erg mooi tot zijn recht. Verder zien we ook Prison Break-ster Robert Knepper, Patrick Heusinger en Holt McCallany de revue passeren, allen in rollen die hen echt op het lijf geschreven zijn.

Het verdict

Jack Reacher: Never Go Back is zeker geen slechte film. Er zijn veel slechtere actiefilms die bovendien ook veel te oppervlakkig zijn. Met zijn nieuwe film brengt regisseur Edward Zwick zeker een interessante film, maar een vervolg op Jack Reacher (2012) was eigenlijk niet nodig geweest. Het verhaal zit niet helemaal sterk in elkaar en de sprongen die nu en dan gemaakt worden, zorgen ervoor dat het voor de kijker af en toe moeilijker wordt. Jack Reacher: Never Go Back mist trouwens ook het stijlvolle dat de eerste film wel had. Gelukkig zorgen Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh en Robert Knepper voor uitstekend acteerwerk waardoor je je geen enkele minuut verveelt. Jack Reacher: Never Go Back is zeker niet de beste film die je ooit zag. Maar als je houdt van actievolle films waarin Cruise de scepter zwaait, ben je zeker aan het juiste adres. De film wordt verdeeld door Paramount Pictures en ligt sinds 22 maart 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Denk jij dat deze tweede Jack Reacher-film een voltreffer is? Spreken het verhaal, de personages en de acteurs je aan? Zag je de film al in de bioscoop of wachtte je tot de film op DVD en Blu-Ray verscheen? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

  1. Ik vind dat ze hebben geprobeerd om een andere film te maken, maar ik had liever gezien dat ze het goede niveau van het eerste deel hadden doorgetrokken. Niet slecht, maar ik heb wel gemenge gevoelens over dit vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *