Review – Us (2019)

Informatie

Regie: Jordan Peele
Cast: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex & Elisabeth Moss
Genre: Horror, mysterie, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 20 maart 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 juli 2019

© 2019 Universal Studios and Perfect Unverse Investment, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

We zouden absoluut in herhaling vallen als we jou nog maar eens zouden vertellen dat er ongelooflijk veel horrorfilms gemaakt worden. Toch doen we het nog maar eens, aangezien het toch erg opvallend is. Maandelijks verschijnen er tal van enge films, maar het spreekt natuurlijk voor zich dat lang niet elke film van dezelfde kwaliteit is. Zo kan je een topper als Get Out (2017) maar moeilijk vergelijken met een matig horrorverhaal als The Matriarch (2019). Eerder dit jaar verscheen Us, de nieuwe horrorsensatie van topregisseur Jordan Peele. Wederom zou de man een knaller van een horrorprent presenteren die je absoluut de stuipen op het lijf jaagt. Maar wat is er dan zo bijzonder aan de film? Is Us echt zo anders dan de doorsnee horrorverhalen die je voorgeschoteld krijgt?

© 2019 Universal Studios and Perfect Unverse Investment, Inc. All Rights Reserved.

Adelaide en Gabe Wilson leiden een gelukkig leventje met hun twee kinderen, Jason en Zora. Wanneer het alweer vakantie is, besluit het Afro-Amerikaanse gezin een paar dagen te spenderen aan de kust in Santa Cruz. Iedereen is opgetogen, behalve Adelaide. Santa Cruz is immers een plek die haar doet denken aan een vreselijk trauma dat ze heeft opgelopen in haar jeugd. Ze voelt dat er iets aan de hand is en dat haar verleden misschien wel eens terug kan komen. Wanneer er plots een ander gezin op de oprit staat en ze niet veel later het huis binnentreden, beseffen de Wilsons dat ze echt niet meer veilig zijn. Ze moeten het opnemen tegen meer dan gevaarlijke vijanden die eruit zien als enge dubbelgangers van zichzelf. Zullen ze dit ooit nog kunnen navertellen?

© 2019 Universal Studios and Perfect Unverse Investment, Inc. All Rights Reserved.

Jordan Peele verblufte iedereen in 2017 met zijn geweldige horrorprent Get Out. Toen de man bekendmaakte dat hij werkte aan een gloednieuw horrorverhaal, waren vanzelfsprekend weer alle ogen op hem gericht. Terecht is dat zeker, want Us is absoluut verbluffende horror. Na een onheilspellende start en een niet al te lange introductie van de hoofdpersonages, neemt Peele je mee op een razendspannende rit doorheen het leven van de Wilsons. Zij moeten het opnemen tegen zichzelf en dat zorgt meer dan eens voor regelrechte horror. Jordan Peele is een meesterregisseur en dat zie je aan de manier waarop hij alles in beeld brengt. Details zijn geen vreemde elementen voor de cinéast en als je op het einde van de rit getrakteerd wordt op een verbluffende en huiveringwekkende ontknoping, weet je eigenlijk al genoeg: dit is horror van de bovenste plank.

© 2019 Universal Studios and Perfect Unverse Investment, Inc. All Rights Reserved.

Peele mag dan misschien wel een goede regisseur zijn, Us zou maar half zo goed zijn als de cast bestond uit andere acteurs. Oscarwinnares Lupita Nyong’o doet het uitstekend als Adelaide Wilson én de volledig op haar gelijkende en losgeslagen Red. Nyong’o draagt de film compleet en zorgt ervoor dat de kijker zich geen seconde verveelt. Ook Winston Duke doet het goed als Gabe én Abraham. Verder zie je Shahadi Wright Joseph als Zora én Umbrae en schittert Evan Alex in de rol van de jonge Jason én Pluto. De hoofdcast is gewoon uitstekend en zorgt ervoor dat Peeles ideeën tot in de puntjes kloppen. Tot slot passeren ook Elisabeth Moss en Tim Heidecker de revue in heerlijke ondersteunende rollen. Topcinema is het, niet meer, niet minder.

Het verdict

Us is topcinema die je meermaals de stuipen op het lijf jaagt én die bijzonder straf in beeld gebracht is. Het verhaal dat Jordan Peele deze keer vertelt is minstens zo verbluffend en ingenieus als dat van Get Out (2017) en stelt dus geenszins teleur. Door het uitstekende acteerwerk van Lupita Nyong’o, Winston Duke en alle andere acteurs die je ziet passeren, wordt het allemaal nog beter. Jordan Peele is een meesterregisseur en dat heeft hij met zijn nieuwste prent nog maar eens bewezen. Met andere woorden: relax, ga in je zetel zitten en geniet van deze film. Hou je interesse er tot op het einde bij, want Peele verrast echt tot in de allerlaatste seconde. Us zal je op geen enkel moment teleurstellen, zeker niet als je houdt van inhoudelijk interessantere horrorprenten. Us wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 24 juli 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de angstaanjagende trailer nu.

Spreken de films van Jordan Peele je ook zo aan? Heb je Us al in de bioscoop gezien of wachtte je tot je de film bij je thuis kon ontdekken? Wat vond je ervan? Laat ons weten wat jij van de film denk door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *