Review – The Cloverfield Paradox (2018)

Informatie

Regie: Julius Onah
Cast: Gugu Mbatha-Raw, Daniel Brühl, Elizabeth Debicki, Roger Davies & David Oyelowo
Genre: Sciencefiction, mysterie, horror
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum: 5 februari 2018, exclusief te bewonderen via Netflix

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Al een aantal jaren is Netflix nu een geduchte concurrent voor de klassieke filmstudio’s. Disney, Universal, Fox en Warner voelen de hete adem van de streaminggigant, zeker nu het ook zelf films produceert om die vervolgens exclusief via de dienst aan te bieden. Er zijn tal van interessante Netflix Original Films te bewonderen, maar afgelopen weekend gebeurde er iets unieks op de Amerikaanse Super Bowl: Netflix presenteerde plots een trailer van The Cloverfield Paradox en maakte bekend dat het de film ook meteen zou aanbieden. Zonder marketing en publiciteit, zo plots… het is iets wat eerder nooit gedaan werd. En dat de film dan ook een vervolg is op Cloverfield (2008) en 10 Cloverfield Lane (2016), doet je een gat in de lucht springen. Maar is dat eigenlijk wel terecht?

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

In The Cloverfield Paradox reizen we in de nabije toekomst naar het Cloverfield Space Station. Daar volgen we het doen en laten van Hamilton en haar bemanning. Ze werken in het grote station aan een enorm apparaat dat het energietekort op de aarde moet oplossen. Wanneer het toestel na ontelbare pogingen plots toch in gang schiet, gebeurt er echter iets vreemds. Plots hoort iedereen een vreselijk geschreeuw in de gangen van het schip én tegelijk kan niemand de aarde nog bereiken. Wat is er gebeurd? Waar zijn de bemanningsleden van de Cloverfield plots beland? Iedereen begint naar antwoorden te zoeken en uiteindelijk beseffen ze dat het allemaal erger is dan aanvankelijk gedacht…

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

Over deze film spreken zonder een spoiler weg te geven is een uitzonderlijk moeilijke zaak, maar laten we het toch maar proberen. The Cloverfield Paradox heeft een erg interessant onderwerp. Je bent aanvankelijk dan ook bijzonder geïnteresseerd, maar dat duurt niet al te lang. Het verhaal wordt al gauw een complete rommelhoop die enerzijds veel te veel probeert te vertellen en anderzijds veel te veel moeite doet om in de Cloverfield-wereld te passen. Dat is allemaal ontzettend jammer, aangezien de franchise van regisseur-producer J.J. Abrams bekend staat om haar schitterende kwaliteit. The Cloverfield Paradox heeft gewoon een slecht script en dus valt er niet veel meer met de film aan te vangen.

© 2017 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

10 Cloverfield Lane (2016) blonk zo enorm uit dankzij de fantastische personages, maar dat is iets waarbij The Cloverfield Paradox volledig de mist in gaat. Het enige personage dat nog een beetje interessant is, is Hamilton. Van haar krijgen we nog een mooie backstory, maar van alle andere karakters weten we nagenoeg niets. Het zijn lege, platte en saaie persoonlijkheden die niks te vertellen hebben. Zonde, want van een film als deze hadden we toch veel meer verwacht. Ook het acteerwerk is niet geweldig. Guhu Mbatha-Raw en Daniel Brühl doen het wel goed, maar alle andere acteurs stellen teleur. Zelfs Elizabeth Debicki – die schitterde in het fenomenale The Night Manager – voelt niet echt natuurlijk aan. Onbegrijpelijk is dat…

Het verdict

Toen het nieuws bekend werd dat The Cloverfield Paradox op Netflix stond, leek het een grote zonde. Een film in de interessante en steengoede Cloverfield-franchise moét je immers in de bioscoop zien. Maar het logisch dat Paramount de prent op Netflix liet zetten: de film is gewoon niet goed genoeg. Het verhaal is chaotisch en té vol. Bovendien voel je dat er pas later beslist werd om de prent op te nemen in de franchise en dat zorgt ervoor dat het allemaal niet echt verfijnd is. The Cloverfield Paradox kan je gerust een slechte kopie van Alien: Covenant (2017) of Life (2017) noemen, maar dan wel met erg middelmatig acteerwerk. De film is dus niet echt een aanrader, maar het loont vast wel de moeite om de prent te bekijken zodat je toekomstige films in de franchise ook begrijpt. The Cloverfield Paradox is sinds maandag 5 februari 2018 te bewonderen op Netflix. Bekijk de trailer nu.

Heb jij de twee voorafgaande Cloverfield-films gezien en kon jij ook niet wachten op dit nieuwe hoofdstuk. Heb je The Cloverfield Paradox al gezien? Wat vond jij ervan? Laat het nu weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *