Review – The Lord of the Rings: The Rings of Power – Seizoen 1 (2022)

Informatie

Regie: J.A. Bayona, Charlotte Brändström e.a.
Cast: Morfydd Clark, Benjamin Walker, Markella Kavnagh, Nazanin Boniadi, Lloyd Owen en Charlie Vickers
Genre: Actie, fantasy, avontuur, drama
Originele zender: Amazon Prime Video
Releasedatum: 1 september 2022, volledig beschikbaar sinds 14 oktober 2022

© 2022 Amazon Prime Video. All Rights Reserved.

Recensie

In 2014 leek er na een hele lange tijd een einde te komen aan menig cinefiels verblijf in Midden-Aarde. Het was immers in dat jaar dat Peter Jackson zijn allerlaatste Hobbit-prent op de wereld losliet en dus Midden-Aarde voor eens en voor altijd verliet. De films in de Hobbit-trilogie hadden net als de originele The Lord of the Rings-prenten enorm veel geld in het laatje gebracht, dus rees al snel de vraag wat er op de zes films zou volgen. Niet veel later circuleerde het gerucht dat enkele streamingdiensten in een ware biedingsoorlog verwikkeld waren omtrent de rechten op J.R.R. Tolkiens werken. Dat resulteerde finaal in The Lord of the Rings: The Rings of Power, een ambitieuze en peperdure fantasyreeks die sinds september te bewonderen is via Amazon Prime Video. Is het dé reeks die fans van Tolkiens verhalen verdienen of slaat Jeff Bezos met zijn bombastische serie de bal toch wat mis?

© 2022 Amazon Prime Video. All Rights Reserved.

Duizenden jaren voor het verhaal van Frodo en de ring, lijkt alles in Midden-Aarde nog vredig. Het immers al een tijdje geleden dat de duistere Morgoth door een groot verbond van Mensen en Elven verslagen werd. Toch is Galadriel er niet gerust op en gelooft ze als enige van de Elven dat het kwaad terug zal keren, erger dan ooit tevoren én in de vorm van de gevreesde Sauron. Wanneer ze op een onfortuinlijke manier de bevallige Halbrand leert kennen en mee afreist naar het eilandkoninkrijk Numenor, probeert ze er alles aan te doen om de lokale vorst te overtuigen om manschappen naar Midden-Aarde te sturen. Geleidelijk aan komen er immers meer en meer tekens die aantonen dat er echt een grote oorlog komt. Maar is dat ook echt zo? Keert Sauron echt terug?

© 2022 Amazon Prime Video. All Rights Reserved.

Terugkeren naar Midden-Aarde, voor het eerst op het kleine scherm vanuit je eigen luie zetel… het is een bijzonder iets dat voor fans van de verhalen van Tolkien en de originele films van Peter Jackson als erg overweldigend aanvoelt. Maar wees maar gerust: de eerste aflevering, van de hand van A Monster Calls-regisseur J.A. Bayona, is op alle vlakken behoorlijk bevredigend. Afgezien van het feit dat alles bij aanvang eerder uitleggerig aanvoelt door de lange voice over, kan je niet anders dan vol enthousiasme toekijken. Jammer genoeg blijft The Rings of Power doorheen de reeks echter eerder vlak en bereiken de makers nooit echt bijzondere hoogtes. Het geheel voelt aan als een lange inleiding op de volkeren en boeiende verhalen die verborgen liggen in Midden-Aarde. Zonde, want daardoor blijft de échte Tolkien-fan op zijn honger zitten.

© 2022 Amazon Prime Video. All Rights Reserved.

Begrijp ons evenwel niet verkeerd: The Lord of the Rings: The Rings of Power is absoluut toptelevisie. Het geheel is uitstekend geregisseerd – weinig verbazingwekkend met namen als J.A. Bayona en Charlotte Brändström – én de CGI is van een eenzaam hoog niveau. Visueel verbluft Amazon dus wel degelijk. Ook op vlak van de personages stelt de reeks geenszins teleur. Naast vertrouwde personages zoals Elrond en Galadriel, krijgen we ook voor het eerst een beeld van de Hoge Elvenkoning Gil-galad, meestersmid Celebrimor en tal van andere nieuwe personages. Daardoor is het Lord of the Rings-gehalte van meet af aan helemaal in orde. Qua casting kan je de reeks trouwens ook maar weinig kritiek geven. Galadriel wordt immers indrukwekkend vertolkt door de getalenteerde Morfydd Clark, maar ook Benjamin Walker, Markella Kavnagh, Nazanin Boniadi, Lloyd Owen en Charlie Vickers doen het uitstekend. Wat een cast, dat staat vast!

Het verdict

Wie de afgelopen weken elke vrijdagavond trouw voor de buis zat om te genieten van een nieuwe aflevering van het gloednieuwe The Lord of the Rings: The Rings of Power zal het zeker eens zijn met onze review: de reeks is toptelevisie. Visueel verbluffen de makers voor de volle 100%, de regie is strak en ook het acteerwerk van onder meer Morfydd Clark en Nazanin Boniadi is foutloos. Verhaaltechnisch zit de reeks echter nog niet helemaal goed, waardoor je op sommige momenten als Tolkien-fan echt op je honger blijft zitten. Maar wees er maar zeker van: The Rings of Power is televisie die je absoluut niet mag missen. Alleen kijken wij, net zoals ongetwijfeld vele andere fans, met veel belangstelling uit naar het tweede seizoen van de reeks, dat hopelijk nóg indrukwekkender is. The Lord of the Rings: The Rings of Power is momenteel exclusief te bewonderen via Amazon Prime Video en is volledig beschikbaar sinds 14 oktober 2022. Bekijk de trailer van het eerste seizoen nu.

Wat denk jij van The Lord of the Rings: The Rings of Power? Vond je de reeks net zo indrukwekkend als wij, maar deel je tegelijk ook onze kritiek over het verhaal van de serie? Heb je de reeks links laten liggen en ga je ze ook helemaal geen kans meer geven? Of hebben wij je van gedachte doen veranderen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *