Review – The Magnificent Seven (2016)

Informatie

Regie: Antoine Fuqua
Cast: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Peter Sarsgaard & Haley Bennett
Genre: Western, avontuur, actie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 28 september 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 januari 2017

© 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Columbia Pictures, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Als er één genre is waarvan Hollywood jaarlijks nog meer films mag presenteren, dan is het het westerngenre. Dé klassieke goodguy-badguy verhalen waarin om de minuut minstens één cowboy neergeknald wordt, zijn en blijven ronduit geweldig. Veel cinefielen denken wellicht meteen aan klassiekers als The Good, The Bad and The Ugly uit 1966 of Once Upon a Time in the West (1968). Het genre is een tijdje op rust geweest, maar de laatste jaren zijn er weer heel wat cowboyfilms in de zalen verschenen. Denk maar aan het schitterende The Hateful Eight van de ongelooflijk straffe Quentin Tarantino of kleinere DVD releases als The Keeping Room en Bone Tomahawk. Ook vorig jaar kon je genieten van een western in de Belgische zalen. Antoine Fuqua, de man achter The Equalizer (2014), presenteerde de geanticipeerde remake van The Magnificent Seven. Is de film een topper of toch maar niet?

© 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Columbia Pictures, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

In The Magnificent Seven trekken we naar het kleine maar mooie stadje Rose Creek. Alle mensen leven er in vrede samen en leven van de mooie landerijen die het dorpje omgeven. Maar wanneer de gevreesde topschurk Bartholomew Bogue het stadje helemaal claimt en verschillende dappere mannen om het leven brengt, heeft Miss Emma het gehad. Samen met Teddy Q gaat de dappere vrouw op zoek naar iemand die het dorpje moet beschermen tegen de verschrikkelijke Bartholomew Bogue. Al snel botst ze op de vindingrijke Chisolm, die in meer dan zeven staten een gezworen handhavingsagent is. Hij wilt Miss Emma maar al te graag helpen en begint met een zoektocht naar zes anderen die hem zullen bijstaan om Rose Creek van de gevaarlijks schurk te redden. Zullen Emma, Teddy Q, Chisolm en de hele bende er uiteindelijk in slagen om de strijd tegen Bogue te winnen?

© 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Columbia Pictures, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Wie van westerns houdt, weet dat je bij aanvang van een film in het genre meteen kan genieten van de perfecte westernsfeer. Ook deze The Magnificent Seven zorgt ervoor dat de kijker meteen helemaal op zijn gemakje zit. Nu ja, het is te zeggen: vanaf de allereerste seconde zorgt regisseur Antoine Fuqua dat er meer dan één kogel naast je hoofd lijkt te zoeven. De eerste scene zet meteen de toon voor de film en doet je dan ook stante pede verlangen naar het vervolg van de film. Eens het verhaal echt op gang komt, duurt het even alvorens de film het juiste tempo bereikt. Alles lijkt net iets te traag vooruit te gaan en als kijker lijk je aanvankelijk je aandacht wel wat te verliezen. Dat komt omdat het eerste deel van de film – dat behoorlijk lang duurt – vooral focust op het vinden van de zogenaamde ‘Magnificent Seven’. Maar geen paniek, het wordt snel beter, véél beter.

© 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Columbia Pictures, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Het tweede deel van de film flaneert aan een aangenaam tempo voorbij. De verschillende interessante personages – die echter niet allemaal even goed zijn uitgewerkt – en de inwoners van het dorpje maken zich klaar voor een gigantische strijd tegen de meest gevreesde schurk van de omgeving. Het is leuk om te zien dat je je als kijker echt samen met alle personages klaarmaakt voor de langverwachte finale. En eens die er is, kan je als kijker echt volledig genieten. Antoine Fuqua heeft eerder al bewezen wat voor een fijne regisseur hij is, maar met The Magnificent Seven bevestigt hij dit nog eens. De actiescenes zijn voortreffelijk in beeld gebracht en zorgen ervoor dat de kijker elke seconde van de film echt kan genieten. Je moet niet al te veel nadenken en dat maakt het allemaal nog beter. Je zakt rustig weg in je zetel en glimlacht gedurende de hele film. Good job, Fuqua!

© 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Columbia Pictures, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.

Niet alleen de regisseur zorgt ervoor dat je in goede handen bent. Ook de voltallige cast zet indrukwekkende acteerprestaties neer. De immer sympathieke Denzel Washington speelt heel geloofwaardig de rol van leider Chisolm en blijft tot op de allerlaatste seconde echt mysterieus. Je begrijpt pas op het einde wat zijn drijfveer is. Verder is het Chris Pratt die zoals in Jurassic World (2015) zorgt voor een heerlijke mix van serieuze momenten en komische lichtpuntjes. Pratt bewijst ook in deze film wat voor een topper hij is. Naast die twee knallers zien we onder andere Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-hun Lee en Peter Sarsgaard als Bogue. Ook die laatste doet het voortreffelijk als slechterik. Ook leuk om te zien is dat de film eigenlijk volledig afhangt van het personage van de erg bevallige Haley Bennett. Feministen kunnen dus ook op hun beide oortjes slapen.

Het verdict

Een The Hateful Eight 2.0 is The Magnificent Seven helemaal niet. Daarvoor zijn de personages veel te zwak en ligt de focus veel te hard op de actie. Maar net daarom is deze westernactiefilm zo ongelooflijk ontspannend. Van de allereerste seconde tot aan de aftiteling zorgen Antoine Fuqua en zijn volledige cast ervoor dat je elk moment van de film kan genieten. Al is het eerste deel van de film net iets te traag, de verveling slaat nooit toe. De coole shots en knap geconstrueerde actiescenes zorgen ervoor dat je als kijker echt kan genieten. Een echte topper is het dus niet, maar als je wil genieten van een film en niet te hard wil nadenken, dan is The Magnificent Seven dé perfecte film voor jou. En trouwens, wie houdt er nu niet van een heerlijke western? De film ligt sinds 24 januari 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Ben jij fan van westernfilms en denk jij dat deze The Magnificent Seven goed is? Zag jij de film al in de bioscoop of wachtte je net zoals ons op de DVD en Blu-Ray? Spreekt het verhaal je aan of doen de personages wat met je? Laat het weten en plaats hier onder een reactie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *