Review – Stella Blómkvist: Seizoen 1 (2017)

Informatie

Regie: Óskar Thór Axelsson
Cast: Heida Reed, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Kristín Þóra Haraldsdóttir
Genre: Crimiminaliteit, drama, thriller
Originele zender: Síminn
Belgische zender: Canvas
Distributeur: Lumière
Releasedatum: 27 februari 2018,  beschikbaar op dvd en via www.lumiereseries.com

© 2017 Sagafilm. All Rights Reserved.

Recensie

We kunnen het niet genoeg benadrukken: als je enkel en alleen Britse of Amerikaanse reeksen kijkt, mis je een heleboel pareltjes die vaak veel beter zijn. Toegegeven: reeksen als Game of Thrones, Westworld en American Gods zijn ongetwijfeld heel erg goed, maar vaak niet zo heel erg verfijnd. Als je zin hebt om dat bombastische eens in te ruilen voor wat meer intelligente reeksen, dan geef je Scandinavische series best eens een kans. Als je ons al langer dan vandaag volgt, zal je ongetwijfeld al gezien hebben dat we enorme fan zijn van de Lumière Crime Series. Titels als Follow the Money en Modus wisten ons helemaal in te pakken. En af en toe zit daar ook een reeks uit IJsland bij. Eerder zagen we al het meesterlijke Trapped van Baltasar Kormákur, maar sinds kort ligt het veelbelovende Stella Blómkvist in de winkelrekken. De moeite waard of absolute rommel?

© 2017 Sagafilm. All Rights Reserved.

In Stella Blómkvist volgen we de gelijknamige jonge advocate. Stella staat er om bekend heel geslepen te zijn: ze deinst nergens voor terug en weet hoe ze de juiste mensen onder druk moet zetten. Wanneer er op het kabinet van de premier een assistente wordt vermoord, wordt ze er al gauw bijgehaald als advocaat van de mogelijke verdachte. Wat aanvankelijk een gewone moordzaak lijkt, wordt al snel een schaakspel op het allerhoogste niveau. Want zou het kunnen dat iemand van de regering zelf er achter zit? Stella moet proberen te overleven in het gevaarlijke web van de IJslandse politiek en dat houdt risico’s in. Zeker als ook de Chinezen zich komen moeien…

© 2017 Sagafilm. All Rights Reserved.

Crimireeksen waarbij ook wat politiek om de hoek komt kijken, wekken altijd van meet af aan je interesse. En het moet meteen gezegd worden: Stella Blómkvist is een heel eigenwijze reeks. Het verhaal op zich is al heel interessant, maar eigenlijk is het vooral de stijl van de reeks die je met open mond naar het scherm doet staren. Aanvankelijk voelt het allemaal wat nieuw en vreemd, maar al snel geraak je gewoon aan de moderne en ingenieuze manier van vertellen. Stella Blómkvist verrast, boeit en entertaint. Bovendien is dit ook echt een volwassen reeks. De grote hoeveelheid aan bloed, gruwel en seks maken dat duidelijk. Maar dat stoort niet, aangezien alles perfect uitgebalanceerd is.

© 2017 Sagafilm. All Rights Reserved.

Een reeks die als titel de naam van het hoofdpersonage heeft, moet er natuurlijk ook voor zorgen dat dat hoofdpersonage echt fantastisch is. En dat is het geval. Stella is een jonge, slimme en vooral ambitieuze advocate die zich als een gladde aal doorheen het verhaal beweegt. Af en toe krijg je een flashback van haar verleden, waardoor je meteen doorhebt wat voor persoon het is. En dat zonder dat dit letterlijk wordt uitgelegd. Dat mag je ongetwijfeld sterk noemen. Maar ook de overige personages krijgen voldoende aandacht. Tot slot is ook het acteerwerk van een bijzonder hoog niveau. Vooral Heida Reed is fenomenaal als de dappere Stella Blómkvist.

Het verdict

Makers van televisiereeksen hebben soms de neiging om de kijker als een dom individu te behandelen. Stella Blómkvist doet dat helemaal niet. De reeks is intelligent, spannend en mysterieus over de gehele lijn. Het verhaal dompelt je onder in de gevaarlijke politiek van IJsland en alleen dat is al interessant. Volwassenheid is een absolute troef voor deze reeks. De personages zijn fantastisch en ook het acteerwerk van Heida Reed is een absoluut schot in de roos. Over Stella Blómkvist valt met andere woorden niets slechts te zeggen. De reeks wordt verdeeld door Lumière en ligt sinds 27 februari 2018 op DVD in de winkelrekken en is ook te bewonderen via www.lumiereseries.com. Bekijk de indrukwekkende trailer nu.

Ben jij Stella Blómkvist op Canvas aan het volgen of wil je graag de DVD in huis hebben? Had jij ooit al van deze reeks gehoord of spreekt ze je aan? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *